Një e ardhme më e qëndrueshme është e mundur dhe nuk duhet domosdoshmërish të kalojë përmes manovrave të kushtueshme të qeverisë dhe praktikave të komplikuara shtetërore.

Kompania italiane e teknologjisë WASP ka krijuar një model të ri arkitekturor të qëndrueshëm ekologjik ​​që përdor si materiale ndërtimi si fijet e tokës dhe orizit dhe teknologjinë e printimit 3D.

Gaia është shtëpia e parë e printuar 3D me baltë dhe mbetje bujqësore sipas parimeve bioklimatike. Gaia është një hapësirë ​​banimi prej rreth 30 metrash katrorë e bërë me materiale natyrore.

Struktura e shtëpisë u ndërtua nga CraneWASP, një printer inovativ 3D në shkallë të gjerë që përdor një përzierje balte natyrale të marrë nga dheu i vendit ku u ndërtua, si dhe materiale të mbeturinave nga prodhimi i orizit si kashtë e copëtuar dhe lëvore orizi.

Ndërtimi i shtëpisë inovative u zhvillua në terren, në Massa Lombardo, dhe kërkoi 100 orë punë dhe më pak se 1000 euro shpenzime:

“Muret e Gaia, – shpjegon WASP, zhvilluesi italian i teknologjisë së printimit 3D, – janë projektuar duke përdorur sipërfaqe komplekse sinusoidale për t’i dhënë ngurtësi mbështjellësit të ndërtesës dhe duke përfshirë sistemet e ventilimit dhe izolimit”.

Struktura e printuar 3D e Gaia zhvillohet nën një çati prej druri të mbështetur nga shtylla, duke përfshirë furnizimin me energji, sistemin e izolimit dhe ventilimin natyror.

Gaia, falë trashësisë së mureve dhe përbërjes së tyre, gjithashtu nuk kërkon sisteme ngrohjeje dhe kondicionimi sepse mban të buta temperaturat brenda.