Gjithnjë e më pak martesat shkojnë vaj, gjithnjë e më shumë konflikte shfaqen shpejt në lidhje, madje edhe të pashërueshëm. A është vërtet kaq e vështirë, në vitin 2022, të kesh një marrëdhënie të qëndrueshme? A jemi ende në gjendje të duam dhe të lëmojmë qoshet më të mprehta të qenies sonë për një jetë të qetë?

Këto janë pyetje të vështira për t’iu përgjigjur dhe mënyrat e jetesës që lindin nga këto nevoja mund t’i bëjnë disa njerëz të rrudhin hundët, ndërsa për të tjerët mund të duken si ide brilante. Njëra ndër zgjedhjet për të qëndruar së bashku është të fjeturit në shtretër të veçantë. Me pak fjalë, ndjenjat janë një çështje e ndërlikuar; le të përpiqemi t’i diskutojmë së bashku.

Komplikimet moderne
Brezat e vjetër na akuzojnë se nuk mund të duam, se nuk mund të mbajmë peshën aktuale të një marrëdhënieje dhe një martese. A është vërtet kështu? Bërja e këtij lloj krahasimi nuk është kurrë e shëndetshme dhe ndoshta, mund të themi, edhe paksa e thjeshtë.

Krahasimi i stilit tonë të jetesës moderne me atë të gjyshërve tanë nuk është i mirë. Bota ishte ndryshe, njerëzit ishin të ndryshëm, madje edhe vlerat dhe qëllimet nuk ishin ato që janë sot. Në atë kohë, barazia sociale midis burrave dhe grave nuk mendohej, në të vërtetë nuk kishte gra të punësuara, plotësisht të emancipuara, që mund të punonin dhe të zgjidhnin të ishin nëna.

Bërja e këtij lloj krahasimi nuk është i mençur, sepse nuk do të arrijmë kurrë të kuptojmë plotësisht një epokë që nuk e kemi jetuar. Është e sigurt që në ditët e sotme të mbrosh martesën nga goditjet e jetës është e ndërlikuar, por nuk është e pamundur. Për këtë, një alternativë mund të jetë gjumi në shtretër të veçantë. Një zgjidhje që mund të sjellë më shumë përfitime nga sa mendoni, sidomos për ekuilibrin në çift.

LAT, nga Amerika Latine në Evropë
Një mënyrë jetese që vjen nga jashtë është LAT ose “Living Apart Together”. Pra, të jetosh në një shtëpi ose apartament të ndryshëm nga ai i partnerit. Për dashamirët e historisë së artit, kjo nuk është asgjë e re.

Na kujtohet marrëdhënia mes muralistit Diego Rivera dhe piktores Frida Kahlo, e cila, duke jetuar afër, por jo në të njëjtin apartament, pas martesës i kishte lidhur dy shtëpitë me një urë. Ata nuk jetonin saktësisht në të njëjtin apartament, por ishin gjithmonë të lidhur.

Me pak fjalë, në zgjedhjen e tyre, megjithatë, kanë ndikuar edhe problemet e ndryshme të çiftit. Me siguri ky trend i ri është i përshtatshëm për çiftet që kërkojnë pavarësi më të madhe. A do të jetë kjo zgjidhja e vërtetë? Flini në vende të ndryshme dhe keni dy shtretër të veçantë…

Mes konventave dhe ndryshimit
Me pak fjalë, nga LAT te shtretërit e ndarë ka pak diferencë. E sigurt është se mosndarja e një shtrati me partnerin mund të ndodhë për shumë arsye: çrregullime të gjumit, fëmijë që nuk e lënë një partner të pushojë, probleme shëndetësore e shumë të tjera.

T’i thuash dikujt jashtë çiftit që fle në shtretër të veçantë mund të gjenerojë reagime mjaft komplekse, por, siç e dimë, marrëdhëniet duhet të jetohen ashtu siç secili prej nesh beson më mirë. Nuk ka rregulla të arta, nuk ka çifte të Serie A ose të Serie B. Ka qenie njerëzore që janë të lumtur ose që përpiqen të jenë. Tendenca e lindur për të gjykuar, që posedojmë në ADN-në tonë, në këto raste, është më mirë të lihet mënjanë.

Çdo çift ka balancat e veta, të cilat mund të duken të çuditshme dhe jashtë rregullit, por përderisa i bëjnë të lumtur protagonistët e historisë, pse duhet të ndihemi të prekur në ndonjë mënyrë. Dashuria është e bukur pikërisht sepse secili prej nesh e jeton ashtu siç e sheh të arsyeshme. Gjykimet, për një herë, le t’i lëmë mënjanë.