Në verë, kur dielli bie fort dhe vapa bëhet e padurueshme, çfarë mund të jetë më mirë se të pini ujë për të shuar etjen?

Nga ana tjetër, edhe këshillat e përgjithshme për t’u përballur me temperaturat e larta të kujtojnë gjithmonë këtë: në këto momente, pirja dhe rimbushja me lëngje dhe minerale të humbura është gjëja më e mirë.

Megjithatë, kur është kaq vapë, ka një gabim me ujin që nuk duhet të bëni, ose më mirë dy: prija e më shumë uji se duhet dhe pirja e ujit shumë shpejt.

Por pse këto dy zakone mund të ndikojnë në shëndetin tonë, në vend që të ndihmojnë trupin e njeriut të përballet me nxehtësinë në vend?

Marrja e sasive të tepërta rrezikon të sforcojë veshkat, të cilat përfaqësojnë filtrin e trupit tonë dhe që mund të kenë vështirësi në tretje.

Si rezultat, nivelet e natriumit në gjak mund të ndryshojnë. Në këtë rast flasim për hiperhidratim: trupi merr më shumë ujë sesa duhet. Në vend që të dëbohen, substancat e tepërta, të cilat trupi ynë zakonisht i eliminon përmes urinës, përfundojnë në qelizat e trupit.

Në mesin e individëve që hasin më shumë këtë problem janë personat që vuajnë nga sëmundje të veçanta të veshkave dhe tipat sportivë: këta të fundit zakonisht hidratohen shumë përpara ushtrimeve fizike. Ekziston edhe një çrregullim psikiatrik, i quajtur polidipsia psikogjenike dhe tregon zakonin e keq për të hidratuar më shumë seç duhet.

Përtej gabimit që të mos bëni me ujin, sa duhet të pini atëherë? Nuk ka të dhëna universale të përshtatshme për të gjithë, por studimet tregojnë mesatarisht 2/2.5 litra në ditë si sasi e mjaftueshme e ujit, përfshirë atë që futet në organizëm nëpërmjet frutave dhe perimeve.

Pirja shumë shpejt nuk është gjithashtu e mirë. Krahas sasisë, në fakt duhet t’i kushtojmë vëmendje edhe kohës me të cilën futim në organizmin tonë këto dy litra ujë.

Në thelb ju duhet t’u jepni veshkave kohë për ta përpunuar atë dhe për të punuar siç duhet pa stres dhe pa i mbingarkuar ato papritur.

Në fakt, pirja shumë e shpejtë mund të shkaktojë shqetësime të rëndësishme të përkohshme, si: të vjella, humbje të ekuilibrit.

Kjo është arsyeja pse rekomandohet gjithmonë shpërndarja e marrjes së ujit gjatë gjithë ditës, në mënyrë homogjene dhe natyrale.