Rrjetet sociale janë në një kohë ndryshimesh të mëdha. Riemërtimi i fundit i Meta nga Mark Zuckerberg po i bën platformat e Facebook dhe Instagram të përqendrohen gjithnjë e më shumë në video, për të rivalizuar përhapjen e TikTok, i cili është i kompanisë private kineze ByteDance.

Një mënyrë që megjithatë nuk është bindëse për përdoruesit, veçanërisht Instagram-i: ditët e fundit, influencues të kalibrit të madh si Kylie Jenner, Kim Kardashian dhe Chiara Ferragni kanë nxitur sloganin “Make Instagram Instagram Again”, për t’i dhënë një vëmendje të re marrëdhëniet midis miqve që ndiqni dhe fotove, në vend të videove reel dhe llogarive të panjohura të sponsorizuara ose të shtyra nga algoritmi.

Në këtë kaos social në një krizë identiteti, ka një që në vend të kësaj ka ide shumë të qarta, duke marrë reagime pozitive nga përdoruesit, pavarësisht se është shumë i ri në krahasim me konkurrentët e tij.

Kjo është BeReal, një platformë franceze e lindur në vitin 2020, e cila ditët e fundit është ngjitur në top listat e App Store amerikan, duke ia kaluar edhe TikTok, Instagram dhe Twitter. Arsyeja e suksesit është funksionimi i tij i veçantë.

BeReal është i fokusuar te fotot, por ka rregulla shumë specifike për ndarjen e tyre: mund të publikoni vetëm një foto në ditë brenda dy minutave pas marrjes së njoftimit të aplikacionit.

Në veçanti, kërkohet një selfie dhe një foto e bërë nga kamera kryesore. Një “kufizim krijues”, si ai i personazheve të kufizuar të Twitter-it, për të stimuluar përdoruesit.

Për pjesën tjetër, pa pëlqime apo ndjekës: Qëllimi i BeReal nuk është të krijojë një platformë tjetër për krijuesit e përmbajtjeve dhe kompanitë, por një vend intim dhe origjinal, larg filtrave të shndritshëm të rrjeteve sociale konkurruese, për t’u rilidhur me miqtë.

Një koncept i riafirmuar jo vetëm nga emri i aplikacionit, “të jesh real”, por edhe nga slogani i tij që thotë: “your friends for real”, miqtë e tu realisht.

Ekipi që qëndron pas zhvillimit të aplikacionit tha se BeReal nuk është i nevojshëm për t’u bërë i famshëm, por dëshiron të jetë një alternativë për ata që duan të ndajnë përmbajtjen e tyre me njerëz të besuar pa pretenduar se tregojnë një jetë të mrekullueshme, të dukshme, me pamje obsesive të pëlqimeve dhe ndërveprimet për të tërhequr vëmendjen e kompanive.