Zakonisht thuhet se kafshët nuk shohin me ngjyra si njerëzit, por bardh e zi. Në realitet, çështja është pak më e ndërlikuar se kaq.

Ndërkohë, duhet të kemi parasysh faktin se çdo kafshë sheh ndryshe, dhe se gjithçka ndryshon edhe në bazë të strukturës së kokës së syrit.

Disa kafshë, si bufi, kanë bebëza shumë të zgjeruara, të cilat mundësojnë shikimin e natës. Të tjerët, si ata mezi dallojnë ditën nga nata, sepse sytë e tyre janë të mbuluar me lesh.

Në fakt, shqisa e nuhatjes i ndihmon në orientimin. Por le të shkojmë më thellë në çështjen e kafshëve shtëpiake me të cilat shumë prej nesh duhet të përballemi çdo ditë: qentë dhe macet.

Si i shohin ata kafshët? Këtu janë disa sqarime të nevojshme

Sa i përket qenve tanë të dashur, para së gjithash duhet të braktisim idenë që ata shohin bardh e zi, sepse kjo nuk përputhet me realitetin.

Qentë perceptojnë disa ngjyra si bluja, e verdha dhe të gjitha nuancat e ndryshme të këtyre dy ngjyrave. Për më tepër, miqtë tanë me katër këmbë shohin më qartë në dritë të ulët dhe të butë, sepse në sytë e tyre ka më shumë shufra sesa në kone (e kundërta e njerëzve). Kur ka një dritë të fortë, qentë shohin ngjyrat e ndryshme në një mënyrë të paqartë.

Përveç kësaj, qentë kanë një pamje anësore më të mprehtë dhe më të saktë se ajo e njerëzve. Kjo është arsyeja pse ata janë në gjendje të identifikojnë objektet e vendosura në një distancë të madhe prej tyre, shumë kohë përpara se të afrohen. Kjo është padyshim një ndihmë e madhe në gjueti dhe ndoshta është një aftësi e trashëguar nga paraardhësit e tyre.

Macet, nga ana tjetër, kanë shikim shumë të zhvilluar i cili u lejon atyre të shohin shumë mirë në errësirë ​​(zakonisht shohin 6 ose 8 herë më mirë se njerëzit).

Megjithatë, gjatë ditës, cilësia e ngjyrave të perceptuara nuk është optimale, por edhe ato me siguri nuk shohin bardh e zi. Për më tepër, sytë e tyre janë më të mëdhenj se ata të njerëzve dhe kjo për shkak se ata janë natyrshëm grabitqarë.