Shkencëtarët kanë zbuluar një teknikë riprodhuese të quajtur parthenogenesis, ose “lindja e virgjër”, në të cilën krokodilët femra mund të bëjnë vezë pa çiftëzim, siç shihet në Jurassic Park.

Një shembull i këtij fenomeni u vu re kur një aligator amerikan prodhoi një embrion femëror pa ndihmën e mashkullit. Ky zbulim është befasues sepse sugjeron se kjo strategji riprodhuese mund të jetë përdorur edhe nga dinosaurët.

Çfarë është “lindja e virgjër” e zbuluar te krokodilët

Në një formë të riprodhimit aseksual të njohur si partenogjenezë ose “lindje e virgjër”, femrat mund të lindin pa çiftëzim. Ky fenomen është vërejtur në shumë specie vertebrore, por më së shpeshti është vërejtur te kafshët e mbajtura nën vëzhgim.

Megjithatë, janë zbuluar edhe shembuj të partenogjenezës në kafshë të egra. Femrat supozohet ta përdorin këtë metodë kur nuk mund të gjejnë një bashkëshort mashkull. Vezët e prodhuara përmes partenogjenezës mund të mos çelin me sukses në të gjitha rastet.

Jurassic Park e parashikoi: çfarë ndodhi në film

Në filmin shumë të njohur të Steven Spielberg të vitit 1993 “Jurassic Park”, diskutohet mundësia që prania e foshnjave të dinosaurëve në park të jetë për shkak të partenogjenezës ose “lindjes së virgjër”.

Protagonistët e filmit shohin këlyshët velociraptor dhe pyesin veten se si ishte e mundur lindja e tyre pa praninë e meshkujve në park.

Më pas ata hodhën hipotezën se partenogjeneza, një proces riprodhimi aseksual, u përdor nga dinosaurët femra për të hedhur vezë pa pasur nevojë për një partner mashkull. Komploti i filmit paraqet këtë teori për të shpjeguar pse këlyshët lindin në park pa çiftëzim me meshkuj.

Në mënyrë paradoksale, Steven Spielberg kishte parashikuar tashmë në filmin e tij se çfarë do të ndodhte në realitet.

Llojet e tjera që riprodhohen me “lindjen e virgjër

Ngjashmëria gjenetike pothuajse identike midis embrionit dhe nënës krokodili tregohet nga shkrirja e dy qelizave haploide në procesin e “lindjes së virgjër”.

Është e ngjashme me atë që ndodh me zogjtë, gjarpërinjtë dhe hardhucat. Partenogjeneza lejon femrat të riprodhohen në mungesë të meshkujve, por nuk është një metodë e qëndrueshme për riprodhim afatgjatë për shkak të mungesës së diversitetit gjenetik.

Zbulimi i partenogjenezës tek krokodilët ka ofruar njohuri të reja mbi aftësitë riprodhuese të paraardhësve të tyre të lashtë, siç janë dinosaurët.

Kujdes, edhe sepse dinosaurët nuk ishin ashtu siç i imagjinoni. Por për të kuptuar plotësisht këtë strategji riprodhuese përgjatë kohës evolucionare, nevojiten më shumë kërkime. Por a e dini dinosaurin më të madh që ka jetuar ndonjëherë?