Universi na magjeps dhe do të na magjeps gjithmonë falë mistereve të shumta që fsheh ende, pavarësisht zbulimeve të vazhdueshme të astronomëve dhe shkencëtarëve.

James Webb, për shembull, kohët e fundit ka kapur disa nga galaktikat më të largëta ndonjëherë, duke na dhënë imazhe befasuese. Kohët e fundit, një nga siguritë e pakta për identitetin tonë dhe mënyrën se si lindi Toka ka qenë e pavarur.

Ekipi ndërkombëtar hulumtues i udhëhequr nga shkencëtarët zviceranë nga Instituti Federal i Teknologjisë i Cyrihut dhe Qendra Kombëtare e Kompetencës në Kërkimin e Planeteve kanë formuluar një teori krejt të re mbi krijimin e planetit që na pret: një teori që më në fund do të shpjegonte të gjitha anët e errëta të asaj që deri më tani e kemi pranuar si të vërtetë.

Teza më e akredituar deri vonë, në fakt, ishte se një numër i madh asteroidësh kondritë u përplasën nga tërheqja gravitacionale në agimin e hershëm të Sistemit Diellor për t’u bërë një trup i vetëm.

Tani gjërat duket se kanë ndryshuar falë një modeli të ri dhe jashtëzakonisht elegant llogaritës nga i cili del se nuk do të kishin qenë kondrite, por planetesimalë: ata ishin objekte primordiale shumë më komplekse se i pari, aq sa kishin një bërthamë metalike dhe një zarf prej guri.

Prof Sossi shpjegoi një nga elementët që nuk kthehen në teorinë e kondritëve: “Asnjë përzierje e këtyre kondritëve nuk mund të shpjegojë përbërjen e saktë të Tokës, e cila është shumë më e varfër në elementë të lehtë dhe të paqëndrueshëm si hidrogjeni dhe heliumi nga sa duhet të presim”.

Modeli matematik i zhvilluar nga studiuesit ishte në gjendje të parashikonte përplasjet midis planetëve të ndikuar nga kalimi i një Jupiteri të vogël, i cili besohet të jetë përgjegjës për shumë shqetësime të orbitave të planetesimalëve të parë në fillim të evolucionit të sistemit diellor.

Më në fund, duke analizuar përbërjet kimike të objekteve të hedhura, ato përputheshin me përbërjen e Tokës.

Pavarësisht se si lindi Toka, për momentin ajo po vuan shumë për shkakun tonë: ne mund të bëjmë shumë për të zgjatur jetën e planetit tonë, të gjithë së bashku menjëherë.