A ndiheni shpesh të spiunuar në shtëpi, pavarësisht se jeni plotësisht vetëm? Sipas disa ekspertëve, do të monitoroheshit me përpikëri nga disa pajisje inteligjente që ju, si një dashamirës i mirë i teknologjisë së lartë, i keni blerë për të arreduar shtëpinë tuaj. Pak a shumë si të “ftosh” një ose më shumë agjentë të fshehtë 007 me detyrën për të regjistruar gjithçka që thua ndërsa je rehat në banesën tënde.

Falë hapave inovativë përpara që fusha teknologjike ka bërë vitet e fundit, shumë pajisje të gjeneratës së fundit lidhen vazhdimisht me internetin. Pjesa më e madhe e jetës sonë të përditshme mund t’i nënshtrohet vetëm kësaj lidhjeje të vazhdueshme ndërvepruese.

Ka miliarda vegla që perceptojnë çdo aspekt të ditës sonë. Këto të fundit janë kudo dhe ndonjëherë nën sytë tanë: brenda televizorit, frigoriferit, makinës dhe zyrës dhe vazhdimisht komunikojnë informacione private në internet.

Ndërsa lehtësojnë jetën e individit, këto pajisje megjithatë kanë kushtuar shtrenjtë për sa i përket privatësisë dhe ndërhyrjes. Pajisjet inteligjente mbledhin një mori të dhënash nga pronarët e tyre. Kamerat e sigurisë dhe asistentët inteligjentë si Google Home dhe Alexa po mbledhin vazhdimisht imazhe dhe audio rreth pranisë dhe aktivitetit tuaj.

Në mënyrë të ngjashme, televizorët inteligjentë përdorin kamera dhe mikrofona për të spiunuar përdoruesit, llambat inteligjente gjurmojnë gjumin dhe rrahjet e zemrës, dhe fshesat inteligjente njohin objektet në shtëpinë tuaj duke hartuar çdo centimetër të tyre.

Për më tepër, disa ruterë Wi-Fi mund të mbledhin informacione për vendndodhjen rreth hosteve dhe madje të koordinojnë me pajisje të tjera inteligjente për të zbuluar lëvizjet e trupit të tyre.

Nga ana e tyre, prodhuesit e pajisjeve “spiune” sigurojnë që vetëm sistemet e automatizuara të vendimmarrjes, dhe jo qeniet njerëzore, të shikojnë të dhënat e përdoruesve. Megjithatë, realiteti duket krejt ndryshe.

Për shembull, punonjësit e Amazon dëgjojnë disa biseda me Alexa, duke i transkriptuar dhe shënuar para se t’i futin në sistemet e automatizuara të vendimmarrjes.

Për të mbrojtur veten, disa përdorues të këtyre pajisjeve ultra-teknologjike mund të çaktivizojnë mikrofonat ose, në disa raste, edhe lidhjen me internetin për të parandaluar dërgimin e të dhënave të ndjeshme në ueb.

Për më tepër, qeveritë në mbarë botën kanë prezantuar gjithashtu ligje për të mbrojtur privatësinë dhe në këtë mënyrë u japin njerëzve më shumë kontroll mbi informacionin e tyre. Disa shembuj janë Rregullorja Evropiane e Përgjithshme për Mbrojtjen e të Dhënave (GDPR) dhe Akti i Privatësisë së Konsumatorit në Kaliforni (CCPA).