Në një verë në të cilën urgjenca e thatësirës është mbret – me dëme të mëdha në ekonominë bujqësore të vendit – një shi i këndshëm rigjenerues do të ishte vërtet një dhuratë e çmuar.

Fushat e thata do të rifitonin një pjesë të fuqisë së tyre, duke u kthyer sërish në gjelbërim pas javësh vapë. Ajo që shoqëron imazhin e shiut që njom tokën ka vetëm një erë (ose parfum, në varësi të shijes tuaj).

Kjo erë që buron nga toka kur bie shi pas një periudhe të gjatë të thatë ka një emër të saktë, të cilin pak njerëz e dinë: quhet petrikor.

Ajo përzierje e ëmbël dhe e acartë së bashku, pothuajse një frymë e tokës, rrjedh nga disa elementë që takohen me shiun. Këto përfshijnë ozonin, gjeosminën dhe vajrat e prodhuara nga bimët dhe të lëshuara në atmosferë falë ujit të shiut.

Fjalori Treccani, i konsultuar në internet, e përkufizon petricoren si “ndjesinë e veçantë të nuhatjes që perceptohet kur shiu bie në tokë për një kohë të gjatë të thatë”.

Termi ka origjinë neoklasike dhe e ka origjinën në anglisht (petrichor, pra forma shqiptare petrikor), e krijuar në vitet 1960 nga dy shkencëtarë australianë.

Në fakt, I. J. Bear dhe R. G. Thomas ishin të parët që studiuan fenomenin, duke vënë në dukje përzierjen e substancave të prodhuara. Emri nga ana e tij rrjedh nga bashkimi i emrave grekë πέτρα (gur) dhe ἰχώρ (ichor / limfë, që është lëngu që, sipas mitologjisë, rrjedh në damarët e perëndive).

Prandaj, me këtë shprehje, Bear dhe Thomas treguan erën karakteristike të prodhuar nga acidet yndyrore, alkoolet dhe hidrokarburet “të lëshuara nga molekulat me origjinë bimore ose shtazore në sipërfaqe minerale ose argjile që rikombinohen pas kontaktit me ujin”.

Me ardhjen e shiut – për sa kohë që është me intensitet të lehtë dhe jetëshkurtër – përzierja e prodhuar ngrihet nga toka, duke na dhënë atë erën karakteristike që shijon verën.