Gjatë muajve të fundit, rritjet e çmimeve në pikat e karburanteve kanë lehtësuar portofolët e atyre që janë vazhdimisht në timon.

Kështu, trajtimi i një itinerari me katër rrota – veçanërisht në funksion të pushimeve verore – mund të bëhet një kosto e pandalshme për shumë familje, të detyruara të heqin dorë ose të gjejnë zgjidhje më të lira udhëtimi.

Ndër mënyrat për të kursyer pa sakrifikuar komoditetin e makinës, ekziston ndoshta një truk pak i njohur, por shumë, shumë efektiv.

Qëllimi i shoferëve është të optimizojnë konsumin, duke reduktuar mbetjet e karburantit dhe duke bërë kështu më pak të shpeshta ndalesat në pikën e karburantit.

Për ta bërë këtë, këshilla është të ndryshoni zakonet tuaja në lidhje me kondicionerin dhe dritaret. Në fakt, ajri i kondicionuar mund të rrisë konsumin e karburantit deri në 10%: çfarë të bëjmë atëherë?

Kur shpejtësia e udhëtimit zvogëlohet, për shembull kur lëvizni nëpër qytet, është më mirë të përdorni vetëm ventilatorin e automjetit pa përdorur kondicioner. Dhe nëse është e nevojshme, është mirë të ulen dritaren për të lejuar që ajri i pastër të qarkullojë.

Nga ana tjetër, kur shpejtësia bëhet më e qëndrueshme dhe i kalon 80 kilometra në orë, është më mirë të ngrini dritaret dhe t’i drejtoheni ajrit të kondicionuar. Në këtë rast, pra, dritaret duhet të mbahen rreptësisht të mbyllura.

Hapja e dritareve me ajër të kondicionuar dhe mbi 80 kilometra shpejtësi krijon në fakt një rezistencë që ndikon në konsumin e karburantit.

Disa teste kanë treguar se nëse i kushtoni vëmendje këtij truku të thjeshtë me dritare, mund të kurseni deri në 35 euro për çdo mbushje të plotë të serbatorit në një udhëtim në distanca të gjata.

Në mënyrë të ngjashme, për të ulur kostot, është mirë të shmangni përshpejtimin dhe ngadalësimin e shpeshtë (kërkon sasi të madhe energjie për makinën, prandaj rrit konsumin e karburantit) duke mbajtur një shpejtësi sa më konstante në mënyrë që të lehtësoni frenimin edhe më të butë në krahasim me frenimet e vrazhda.