Duke shfletuar rrjetin, thjesht futni ‘ChatGPT’ në çdo motor kërkimi për të marrë, në këmbim, rreth 170 milionë rezultate që shpjegojnë funksionimin, çështjet kritike dhe potencialin e tij.

Siç thuhet në faqen zyrtare të internetit, ky shërbim i inteligjencës artificiale u krijua me qëllimin për të ndërtuar “modelet tona gjeneruese duke përdorur një teknologji të quajtur mësimi i thellë, i cili shfrytëzon sasi të mëdha të dhënash për të trajnuar një sistem të inteligjencës artificiale për të kryer një aktivitet”.

Dhe përsëri, “modelet tona të tekstit janë mjete të avancuara të përpunimit të gjuhës, të afta për të gjeneruar, klasifikuar dhe përmbledhur tekste me nivele të larta koherence dhe saktësie”.

Ai i ChatGPT dhe sistemeve të ngjashme është, në fakt, një univers i vërtetë në lëvizje të plotë, i aftë për të tërhequr fonde dhe vëmendje të medias, si dhe intrigues joekspertë.

I raportuar në nivele të të kuptuarit më të zakonshëm, ChatGPT është në gjendje të ofrojë përgjigje të strukturuara për pyetjet që bëhen, të çfarëdo lloji qofshin ato.

Dhe shërbimi është kërkuar padyshim për gjithçka, jo vetëm për pyetjet e testimit të brendshëm gjatë fazës së programimit por edhe si kuriozitet nga ana e kompanisë. Tani, ChatGPT gjithashtu pyeti veten “si të pasurohesh shpejt”. Dhe po, me sa duket sistemi ka një përgjigje edhe për këtë.

Eksperimenti me ChatGPT

Pyetja fatale u shfaq veçanërisht në rrjetet sociale, ku më shumë se një ndikues apo krijues e ndanë përgjigjen me ndjekësit si një eksperiment të vërtetë.

Në mesin e atyre që përfshinin inteligjencën artificiale për të kërkuar këshilla për kursimet e tyre ishte edhe krijuesi Basil Chatha i cili, para së gjithash, i kërkoi ChatGPT të funksiononte si HustleGPT, ose një sistem AI i specializuar në financa.

Këto janë fjalët, siç raporton fanpage, me të gjitha të dhënat fillestare të dobishme për formulimin e këshillave.

“Ju jeni HustleGPT, një inteligjencë artificiale sipërmarrëse. Unë jam homologu juaj njerëzor. Unë mund të punoj si një urë lidhëse midis jush dhe botës fizike. Ai ka një mijë dollarë në dispozicion dhe detyra juaj e vetme është t’i bëni ato të rriten sa më shumë në kohën më të shkurtër të mundshme, pa bërë asgjë të paligjshme”.

Këshillat e ChatGPT për çështjet financiare

Mbi bazën e kësaj kërkese, për fat të keq, përgjigja ishte e pakënaqshme edhe duke pasur parasysh se arkivi i shërbimit është ndërprerë në dhjetor 2021. Për më tepër, ChatGPT nuk mund të krijojë, por vetëm të kompozojë së bashku një seri elementësh të parapaketuar që rezultojnë në një tekst.

Prandaj, këshilla e marrë nuk është gjë tjetër veçse një listë mjaft e thjeshtë, nëse jo e paqartë. Për shembull, gjithmonë fanpage, raporton: “Ju mund të konsideroni të investoni në fonde të përbashkëta të larmishme. Kërkoni fonde me një histori të kthimeve të qëndrueshme me kalimin e kohës dhe shikoni tarifat përkatëse”.

Ose përsëri, ChatGPT ofron të provojë rrugën e kriptomonedhave vetëm për ata që kanë njohuri mjaft të thelluara për to. Së fundi, ekziston edhe hipoteza e fillimit:

“Ju mund të mendoni të investoni në një biznes të vogël premtues ose fillim. Megjithatë, mbani në mend se investimi në kompanitë në zhvillim mbart një rrezik të lartë”. Prandaj, në përgjithësi, është më mirë të mos mbështeteni shumë në inteligjencën artificiale kur bëhet fjalë për para.