YouTube ka thënë se do të heqë përmbajtjen që promovon aborte të pasigurta… Videot që përfshijnë pretendime të rreme për sigurinë e abortit do të përfshihen në politikat e saj të dezinformimit, tha kompania në Twitter.

YouTube tha se do të sigurojë informacion faktik për shëndetin në panelet e informacionit mbi videot e përfundimit dhe rezultatet e kërkimit.

Grupi amerikan i drejtësisë gjinore UltraViolet thotë se kjo do të ndihmojë në mbrojtjen e shëndetit publik, por firmat e teknologjisë duhet të bëjnë më shumë.

Shaunna Thomas, bashkëthemeluesja dhe drejtoresha ekzekutive e saj, tha se nevojiten veprime të menjëhershme për të parandaluar një “epidemi të dezinformimit” dhe për t’u ofruar shtatzënave informacione të besueshme për shëndetin riprodhues.

Ajo tha se kërkesa për këtë është bërë edhe më urgjente pas përmbysjes së Roe v Wade.

YouTube tha se heqja e përmbajtjes që këshillonte dhe promovonte metoda të pasigurta të abortit kishte filluar të enjten dhe do të “rritej gjatë javëve të ardhshme”. Zonja Thomas tha: “TikTok, Twitter dhe Meta duhet të ndjekin drejtimin e YouTube dhe të ndalojnë përhapjen e ky dezinformim i rrezikshëm”.

UltraViolet ishte në mesin e më shumë se 200 nënshkruesve të një letre të dërguar në YouTube, Meta, TikTok dhe Twitter në fillim të këtij muaji, duke pretenduar se këto kompani “aktualisht po mundësonin dhe përfitonin nga dezinformata të rrezikshme mjekësore”.

Ofruesit mjekësorë amerikanë dhe organizatat jofitimprurëse që nënshkruan letrën thanë se përmbajtja që promovonte alternativa ndaj ilaçeve të miratuara për abortin ishte veçanërisht e rrezikshme dhe kërkonte veprime të menjëhershme nga firmat.

Postimet që promovojnë bimët toksike si metodë janë parë së fundmi në rrjetet sociale, duke ngritur alarmin për ekspertët mjekësorë.

Medikamentet e miratuara nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave mifepristoni dhe misoprostol konsiderohen si mënyra më e sigurt dhe më efektive mjekësore për t’i dhënë fund një shtatzënie të padëshiruar.

Ofruesit mjekësorë amerikanë dhe organizatat jofitimprurëse që nënshkruan letrën thanë se përmbajtja që promovonte alternativa ndaj ilaçeve të miratuara për abortin ishte veçanërisht e rrezikshme dhe kërkonte veprime të menjëhershme nga firmat.

Postimet që promovojnë bimët toksike si metodë janë parë së fundmi në rrjetet sociale, duke ngritur alarmin për ekspertët mjekësorë.

Medikamentet e miratuara nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave mifepristoni dhe misoprostol konsiderohen si mënyra më e sigurt dhe më efektive mjekësore për t’i dhënë fund një shtatzënie të padëshiruar.

Promovimi i metodave dhe teorive “të patestuara” të abortit në mediat sociale “nuk është thjesht i pasigurt – është kërcënues për jetën”, tha zonja Thomas.

Ajo shtoi ndërsa zotimi i YouTube për të trajtuar dezinformimin e abortit ishte një “përmirësim i rëndësishëm”, kriteret e tij për identifikimin e dezinformatave mjekësore të lidhura me abortin duhet të shtrihen në produkte të tjera në pronësi të Google.

Qendra për Kundër urrejtjes Dixhitale (CCDH) publikoi një raport në qershor duke pretenduar se Google Search dhe Maps po i drejtonin disa përdorues që kërkonin klinika aborti dhe informacione drejt klinikave “të rreme”.

Në të ashtuquajturat “shtete nxitëse” ku aborti mund të bëhet i paligjshëm pas përmbysjes së Roe v Wade nga Gjykata e Lartë e SHBA, hulumtimi i CCDH zbuloi se 11% e kërkimeve në Google për aborte i çuan përdoruesit në klinika që promovonin alternativa ndaj abortit.

Callum Hood, kreu i kërkimit në CCDH, tha se kompanitë e teknologjisë “nuk mund të pretendojnë se e marrin seriozisht dezinformimin e abortit derisa ta trajtojnë problemin në të gjitha format e tij”.

Ai tha se kjo përfshin veprimin ndaj reklamave mashtruese për “klinikat e rreme të abortit” dhe përmbajtje që promovojnë trajtime “të paprovuara dhe potencialisht të pasigurta” të anulimit të abortit.

Google është kontaktuar për koment.