Kohët e fundit po flitet gjithnjë e më shumë për vitaminën D dhe sa e rëndësishme është ajo për trupin tonë, cilat janë ushqimet më të pasura dhe pse edhe gratë shtatzëna – si të moshuarit – duhet të kontrollojnë vazhdimisht nivelet e tyre.

Megjithatë, ne shpesh harrojmë se vitaminat e tjera janë gjithashtu thelbësore nga shumë këndvështrime dhe mes tyre sigurisht përfshijmë ato të grupit B, në veçanti vitaminën B12.

Ajo luan një rol kyç në prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut, gjithashtu mbështet funksionin psikologjik dhe e mban sistemin tonë nervor të shëndetshëm. Përveç kësaj, favorizon transformimin e lëndëve ushqyese që marrim nëpërmjet ushqimit në energji dhe redukton stresin duke rritur humorin e mirë.

Ata që ndjekin një dietë vegjetale shpesh kanë nevojë të plotësojnë vitaminën B12 pasi ajo gjendet pothuajse ekskluzivisht në produktet shtazore si mishi, peshku, vezët, qumështi ose mëlçia.

Vitamina B12 mund të mungojë nëse nuk hani këto lloj ushqimesh, por keqpërthithja gjithashtu mund ta ulë atë në nivele shqetësuese. Ndër simptomat më të zakonshme që tregojnë një prani të ulët të B12 përfshijnë zbehje, dobësi, ndjesi shpimi gjilpërash në gjymtyrë dhe lodhje.

Kësaj i shtojmë edhe shikimin e paqartë me vështirësi në fokusim, probleme me dëgjimin dhe tringëllimë në veshët, reduktim të proprioceptimit dhe dridhje të muskujve që prekin veçanërisht qepallën.

Për të mos përmendur rënien e flokëve dhe brishtësinë e thonjve (për shkak të biotinës) dhe ndjenjën e reduktuar të shijes dhe nuhatjes. Në këtë rast është më e vështirë të perceptohen aromat e pakëndshme dhe të ashpra, shenjë se sistemi nervor nuk është në shëndet të shkëlqyer.

Duke marrë parasysh spektrin e gjerë të simptomave dhe sinjaleve që na dërgon trupi ynë, shumë prej të cilave janë shumë të zakonshme dhe të lidhura me patologji të tjera, këshillohet që të kryhen analiza specifike.