Covid-i i gjatë është me shumë mundësi enigma e madhe e kohës sonë. Debatohet saktësisht se çfarë është, kur shfaqet, sa zgjat, sa pacientë prek (nga 10% në 80% të të mbijetuarve të COVID-it, në varësi të studimit) dhe çfarë e shkakton atë – përtej asaj që duket e dukshme, me hipoteza të reja që qarkullonin çdo ditë.

Ndërsa kërkimet mbi gjendjen e re shqetësuese zgjerohen, duket se pothuajse çdo gjë dhe gjithçka mund të jetë një simptomë – nga mpirja e veshit, një ndjesi e “trurit në zjarr” dhe mosfunksionimi erektil e deri te periudhat e parregullta menstruale, kapsllëku dhe lëkura e lëkurës.

Për ata që hetojnë sëmundjen misterioze, ky është një problem i vërtetë. Kohët e fundit shkencëtarët janë përpjekur të kategorizojnë pacientët e gjatë me COVID në nëngrupe, duke hipotezuar se gjendja që zyrtarët federalë thonë se mund të prekë deri në 23 milionë amerikanë nuk është një gjë, por shumë.

Një fotografi ka filluar të shfaqet e “grupeve të simptomave që ende nuk janë karakterizuar mjaft mirë për të quajtur një ose disa sëmundje”, tha për Fortune Justin Reese, një biolog kompjuterik me Berkeley Lab – një laborator shumëshkencash i mbështetur nga Departamenti i Energjisë i SHBA-së. këtë javë me email. Reese kohët e fundit drejtoi një studim që përdori mësimin e makinerive për të klasifikuar pacientët e gjatë me COVID.

Një tjetër studim i publikuar muajin e kaluar përdori inteligjencën artificiale për të klasifikuar dhjetëra mijëra pacientë “të gjatë” në SHBA duke përdorur të dhënat e tyre elektronike shëndetësore. Kompletet kryesore të simptomave të gjetura përfshijnë pacientët që vuajnë kryesisht nga:

Problemet e gjakut dhe sistemit të qarkullimit të gjakut si dështimi i zemrës, aritmitë dhe dhimbja e gjoksit. Çështjet e sistemit të frymëmarrjes si dhimbja e fytit dhe gjoksit, infeksionet e sipërme të frymëmarrjes, astma dhe sëmundjet e frymëmarrjes së poshtme.

Çështjet e sistemit muskuloskeletor dhe nervor si çrregullimet e indit lidhës, osteoartriti dhe dhimbjet muskuloskeletore. Problemet e sistemit tretës si dhimbje barku dhe legeni, të përziera, të vjella dhe çrregullime të sistemit urinar.

Por teoritë janë të shumta. Dr. Alexandra Brugler Yonts, një specialiste e sëmundjeve infektive në Spitalin Kombëtar të Fëmijëve në Uashington, D.C., së fundmi ndau listën e saj të kovave të mundshme me Fortune. Ato përfshijnë pacientë të cilët:

Kategoritë mund të shtrihen shumë përtej një grushti, megjithatë, pasi simptomat janë identifikuar në 10 nga 11 sistemet e organeve, sipas një studimi historik të botuar në revistën mjekësore britanike The Lancet në korrik.