Një sinjal i vazhdueshëm dhe misterioz nga një galaktikë e largët u kap nga astronomët nga Instituti MIT Kavli për Astrofizikën dhe Kërkimet Hapësinore dhe Universitetin e Kanadasë dhe SHBA. Këtu është gjithçka që duhet të dini për ritmin e çuditshëm.

“Zemra” që rreh në galaktikë

Sinjali në fjalë është klasifikuar si Fast Radio Burst (FRB), Blice të Shpejta të Radios me origjinë të panjohur astrofizike që në pak milisekonda ndizen në qiell duke u zhdukur pa lënë asnjë gjurmë.

Sinjali i ri, megjithatë, vazhdon për 3 sekonda, një kohë shumë më e gjatë se zakonisht. Brenda kësaj periudhe kohore, studiuesit zbuluan shpërthime të valëve të radios që përsëriten duke ndjekur një model të saktë kohor, të ngjashëm me një rrahje zemre.

Nga vijnë rrahjet e zemrës?

Burimi është ende i mbuluar me mister; sigurisht, sinjali na vjen nga një galaktikë miliarda vite dritë larg. Shkencëtarët dyshojnë se mund të vijë nga një magnetar ose një pulsar, dy lloje të yjeve neutron.

Një mbështetje e madhe ka qenë për studimin Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME), një radio teleskop gjigant i gjeneratës së fundit, i përdorur për herë të parë në vitin 2018 me rezultate tepër pozitive.

CHIME ka për detyrë të studiojë qiellin ndërsa Toka rrotullohet, në mënyrë që të mbledhë FRB-të e ndryshme. Epo, më 21 dhjetor 2019 pajisja kapi një sinjal disi të ndryshëm, aq sa tërhoqi vëmendjen e Daniele Michilli, një shkencëtar i MIT i angazhuar në skanimin e të dhënave të radio teleskopit.

Krahasuar me FBR-të e mëparshme, FRB 20191221A (askështu është pagëzuar sinjalin) paraqiti një model të saktë valësh, të ngjashëm me një zemër që rreh.

Aq sa mjafton që të mos ndalej studimi: ekipi i Michilli shpreson të jetë në gjendje të zbulojë sinjale të tjera periodike nga burimi; mund të rezultojë të jetë një orë e rëndësishme astrofizike, për të matur shpejtësinë e zgjerimit të universit.