Shkrimtari romak, Taciti tregonte se Perandoria Romake u ndërtua duke skllavëruar njerëzit e pushtuar, të cilët u mësuan me jetesën dhe luksin e mirë. Teknologjia sot është bërë aq thelbësore për jetën tonë të përditshme sa duket e pamundur të heqim dorë prej saj. Është sa kafaz aq edhe luks.

Ushtria romake ishte një nga forcat ushtarakisht më efektive dhe më të suksesshme që ka njohur ndonjëherë bota. Në tokë të hapur, legjionet e tyre ishin pak a shumë të pamposhtur. Por Perandoria Romake nuk u ndërtua vetëm mbi kurrizin e gjeniut ushtarak dhe shpatave. Legjionet mund të kishin mundur një popull, por ata nuk e nënshtruan atë. Ishte dashuria për luksin dhe jetesa e lehtë që e bëri këtë.

Ndërsa britanikët, sipas Tacitit ishin skllavëruar, jo nga zinxhirët, por nga dëshira e tyre për verë të mirë dhe darka elegante. Në fakt, guvernatori i Britanisë, Agricola, u përpoq qëllimisht të qetësonte këtë shoqëri luftëtarësh fisnore me anë të «shpërqendrimeve të këndshme» të banjove të ngrohta, togave dhe edukimit. Siç shkroi Tacitus, “Britanët naivë i përshkruanin këto gjëra si “civilizim”, kur në fakt ata ishin thjesht pjesë e skllavërisë së tyre”.

Përdorimi i luksit për të fituar mbi një popull është një taktikë e pasqyruar me kalimin e kohës.

Përballë një deficiti tregtar me Kinën, Perandoria Britanike e përmbyti vendin e tyre me opium të lirë që e kishin dërguar nga India. Një drogë luksoze u bë një varësi dhe britanikët e tregtonin opiumin e tyre me porcelan, çaj dhe mëndafsh.

Lufta e Ftohtë u fitua gjithashtu në shpinë të luksit. Kur televizorët dhe frigoriferët e lirë amerikanë hynë në mënyrë të pashmangshme në Bashkimin Sovjetik, sovjetikët nuk mund të shpresonin të arrinin një pasuri të tillë. Blloku filloi t’i shihte të tilla mallra vendase “luksoze” si thelbësore dhe vetëm SHBA mund t’i jepte ato.

Por shembulli më i afërt për shumicën prej nesh sot është marrëdhënia jonë me Big Tech. Kompanitë si Facebook, Apple dhe Google e lidhin ngadalë dhe me siguri jetën tonë në algoritmet dhe platformat e tyre. Mediat sociale janë të dizajnuara dhe të kalibruara për të krijuar qëllimisht varësi. Shërbimet që kursejnë kohë ose para, si ruajtja e bazuar në renë kompjuterike, janë bërë kaq universale, saqë kthimi prapa po bëhet i pamundur. Është gjithnjë e më shumë rasti që ne nuk i dimë as fjalëkalimet tona për gjërat – ne i lejojmë telefonat ose aplikacionet tona t’i shpikin dhe ruajmë ato për ne.

Një teknologji ose shërbim i ri është fillimisht një luks – derisa të bëhet aq i normalizuar dhe i përhapur kudo, aq thelbësor – sa nuk mund të kthehemi në kohën para se të shfaqej. Ajo që dikur ishte një “dëshirë” bëhet “nevojë”.

Novela e E.M. Forster, “Makina ndalon”, imagjinon një botë ku çdo aspekt i jetës sigurohet nga “makina”. Ka butona “për të thirrur për ushqim, muzikë, veshje, banjë të nxehtë, literaturë dhe, natyrisht, komunikim me miqtë”. Sa e parashikueshme ka rezultuar kjo? Sot, ne kemi Uber, Skype, Hello Fresh dhe Amazon Prime. Miqtë dhe familja tanë janë gjithashtu të lidhur në makinë.

Edhe pse ne e shohim teknologjinë si çlirimtare, ajo gjithashtu na fut neve. Nëse i besojmë Tacitit, tani jemi të skllavëruar nga gjërat që dikur i shihnim si luks. Është puna e filozofisë t’i shohë këto zinxhirë për atë që janë. Dhe, ndërsa shqyrtojmë jetën tonë, atëherë mund të zgjedhim t’i veshim ato me kënaqësi ose të fillojmë udhëtimin e gjatë të vështirë për t’i hedhur poshtë.