Hulumtimi psikologjik tenton ta portretizojë vetminë si një përvojë të pakëndshme. Megjithatë, në një artikull të botuar në Buletinin e Personalitetit dhe Psikologjisë Sociale, një ekip kërkimor i udhëhequr nga They-vy Nguyen nga Universiteti i Rochester theksoi mangësitë e studimeve të mëparshme. Prandaj ata kanë treguar se si 15 minuta vetmi mund të luftojnë stresin.

Ekipi i Thuy-vy Nguyen projektoi katër eksperimente për të testuar sesi vetmia mund të ndikojë në gjendjet emocionale. Ndërsa eksperimentet ndryshonin pak, të gjithë përfshinin një grup studentësh të kolegjit (108 deri në 343 subjekte në varësi të eksperimentit) të ngarkuar të kalonin vetëm 15 minuta vetëm. Pjesëmarrësit plotësuan një pyetësor për të matur emocionet e tyre pozitive dhe negative dhe intensitetin e ndjesive të tyre.

Pjesëmarrësit në gjendjen e vetmisë treguan reduktime në emocionet e tyre pozitive dhe negative. Studiuesit e përshkruan atë si një “efekt çaktivizimi”. Në të gjitha eksperimentet, studiuesit zbuluan se kalimi i kohës vetëm “uli efektet pozitive dhe negative të intensitetit të lartë”, thuhet në studim.

Kjo do të thotë një ulje e emocioneve të tilla si eksitimi dhe vëmendja, si dhe shqetësimi dhe frika. Megjithatë, ai zbuloi se vetmia “prirej të rriste efektet pozitive dhe negative të zgjimit të ulët”, duke përfshirë emocione të tilla si ndjenja e qetë, e qetë dhe e relaksuar ose e trishtuar, e mërzitur dhe e vetmuar.

Nguyen dhe kolegët e tij thanë se duhet bërë më shumë kërkime. Megjithatë, mesazhi “merr për t’u marrë në shtëpi është se vetmia ka përfitime dhe të meta. Njerëzit mund të përdorin vetminë, ose variacione të tjera të të qenit vetëm, për të rregulluar gjendjet e tyre afektive, duke u bërë të qetë pas eksitimit pas një episodi të zemëruar, ose të ekuilibruar dhe paqësor kur dëshirojnë”.

Një studim i tillë nuk bën gjë tjetër veçse konfirmon atë që tashmë dyshohet prej disa kohësh: në një shoqëri vazhdimisht të ndërlidhur dhe gjithnjë e më të shpejtë, të marrësh pesëmbëdhjetë minuta për veten mund të jetë vetëm mirë për ty.