Le të bëhemi gati të dëshmojmë hënën e fundit të plotë të verës para se të mbërrijë zyrtarisht vjeshta: me të do t’u themi lamtumirë muajve të ngrohtë, për t’u përgatitur për ato më të ftohtët dhe për të nxjerrë shallin, kapelën dhe ombrellën.

Në zhargon quhet Hëna e Korrjes për shkak të afërsisë së saj me ekuinoksin e vjeshtës, një datë që në kohët e lashta shënoi traditën vendase amerikane të zgjatjes së orëve të punës në fusha deri pas perëndimit të diellit falë shkëlqimit të veçantë të satelitit tonë.

Hëna e plotë e shtatorit, përveçse më e shndritshme se të tjerat, lind edhe më herët, për t’u lehtësuar fermerëve në korrje dhe këtë vit do të ndodhë më 10 shtator.

Me afrimin e ndryshimit të stinës, agimi i hënës parashikon dhe ndodh më afër kohës së perëndimit të diellit: imagjinoni spektaklin e hënës së plotë në muzg, me ngjyrat e ngrohta dhe të gjalla të qiellit ndërsa dielli shkon për të fjetur dhe largohet për t’i lënë vendin hënës së bardhë …

Nuk është një ngjarje astronomike fikse, në të vërtetë çdo 3 vjet Super hëna e Korrjes zhvendoset drejtpërdrejt në tetor, siç ndodhi në 2020, por përtej datës, shfaqja është e denjë për t’u vëzhguar.

Qielli i shtatorit, pak afër Super hënës së fundit të verës, ishte jashtëzakonisht i pasur dhe romantik: më 8 shtator është e mundur të dëshmosh puthjen midis Hënës dhe Saturnit, një lidhje jo shumë e rrallë, por shumë sugjestive.

Edhe tetori, e parashikojmë, nuk do të jetë i lirë nga takimet në qiell… Do të duhet të presim deri në fund të tetorit – dhe pikërisht në datën 25 të muajit të ardhshëm – për të dëshmuar një eklips të pjesshëm të Diellit i cili, moti duke e lejuar, mund të shihet lehtësisht nga gadishulli ynë.