Një makinë pesimiste që përdor një algoritëm të avancuar për të ekzaminuar faktorë të tillë si ndotja dhe nivelet e lindjeve, ka parashikuar se “jeta e civilizuar siç e njohim ne do të pushojë së ekzistuari” në dekadat e ardhshme.

Superkompjuteri i krijuar për të parashikuar modele të qytetërimit njerëzor ka bërë parashikimin e tmerrshëm se jeta siç e njohim do të përfundojë deri në vitin 2050.

Makina, e ndërtuar në vitin 1973 nga profesorë kryesorë universitarë, ka parë tashmë disa nga parashikimet e saj të realizohen, duke përfshirë rënien e disponueshmëria e burimeve natyrore dhe mineraleve jetike.

Algoritmi i tij i sofistikuar merr parasysh një sërë faktorësh, duke përfshirë normat e lindjeve dhe nivelet e ndotjes, për të dhënë vlerësime se si do të jetë jeta.

Në atë kohë, parashikimi i tij për vitin 2020 thoshte se gjendja e planetit do të ishte ‘shumë kritike’. “Nëse nuk bëjmë asgjë, cilësia e jetës bie në zero”, thuhet në një raport shqetësues të lajmeve të superkompjuterëve.

Dhe jo vetëm kaq: “Ndotja bëhet aq e keqe sa do të fillojë të vrasë njerëz, gjë që nga ana tjetër do të shkaktojë një ulje të popullsisë, më pak se në vitin 1900. Në këtë pikë, rreth viteve 2040-2050, jeta civile si p.sh. ky planet do të pushojë së ekzistuari”.

Makina e zymtë, e porositur nga Klubi i Romës dhe e quajtur “World One”, paralajmëroi se drejtimi i makinave më të pastra dhe ulja e numrit të lindjeve janë një ndryshim kaq i vogël saqë është pothuajse i parëndësishëm për të siguruar mbijetesën e botës.

Fatkeqësisht për njerëzimin, parashikimet e superkompjuterit konfirmohen nga Astronomi Mbretëror Martin Rees, një nga astrofizikanët më të shquar të vendit.

Ai gjithashtu parashikoi një të ardhme të zymtë për njerëzimin, duke thënë se kërcënimet e tmerrshme, nga ndryshimi i klimës deri tek mbështetja e tepërt në teknologji, do ta bëjnë shumë të vështirë për njerëzimin të mbijetojë. Por ai tha se nëse mund të kapërcejmë sfidat e mëdha përpara, njerëzimi mund të jetojë për një kohë të gjatë, edhe nëse jo siç e njohim ne.