Liqeni Taupo, një trup i qetë uji i vendosur në qendër të ishullit verior të Zelandës së Re, ndodhet brenda një krateri të madh vullkanik.

Ky krater i formuar pasi supershpërthimi më i fundit i Tokës, shpërthimi Oruanui, tronditi rajonin 25,400 vjet më parë.

Gjatë dekadave të fundit, shkencëtarët kanë studiuar liqenin dhe rajonet përreth, vetëm për të arritur në përfundimin shqetësues se vullkani mund të jetë ende aktiv.

Autori kryesor i studimit, Dr Finnigan Illsley-Kemp, nga Universiteti Victoria në Wellington, tha: “Liqeni Taupo fsheh një nga kalderat vullkanike më aktive në botë, i cili shpërtheu për herë të fundit 1800 vjet më parë.

“Lëvizjet e magmës dhe gabimet tektonike nën sipërfaqe shpesh shkaktojnë ngritjen dhe uljen e sipërfaqes së tokës mbi vullkan.

“Në 1979 ne filluam një teknikë të re studimi që përdor sipërfaqen e liqenit për të zbuluar ndryshime të vogla, me katër sondazhe të bëra çdo vit që atëherë. Taupo është një vullkan aktiv dhe dinamik që është i lidhur ngushtë me tektonikën përreth”.

Në 12,000 vitet e fundit, vullkani Taupo ka qenë aktiv 25 herë, me autorët e studimit të ri që përshkruan shpërthimin më të fundit në vitin 232 pas Krishtit. si “një nga shpërthimet më shpërthyese në Tokë në kohët historike”.

Duke folur për New Zealand Herald vitin e kaluar, Dr Illsley-Kemp paralajmëroi, “Taupo ka shumë të ngjarë të shpërthejë në një moment në mijëra vitet e ardhshme, kështu që është e rëndësishme të monitorohen dhe të kuptohen këto periudha trazirash në mënyrë që të mund t’i identifikoni shpejt të gjitha ato shenja që mund të tregojnë një shpërthim të afërt”.