Thuhet shpesh se sytë janë pasqyra e shpirtit: jo vetëm kaq, ata janë edhe “mjeku” ynë i brendshëm dhe mund të zbulojnë informacione shumë të vlefshme për jetëgjatësinë tonë, për orën biologjike, për sëmundjet e mundshme në të ardhmen.

Kjo konfirmohet nga një studim i fundit, i publikuar në British Journal of Ophthalmology, në të cilin studiuesit analizuan retinën e rreth 47 mijë të rriturve, duke vënë në dukje se gjendja shëndetësore e membranës transparente brenda kokës së syrit pasqyron moshën tonë dhe zbulon diçka më shumë se sa na ka mbetur për të jetuar.

Retina përmban miliona qeliza të ndjeshme ndaj dritës dhe qeliza të tjera nervore që marrin dhe organizojnë informacionin vizual.

Studimi zbuloi se njerëzit, retina e të cilëve ishte “më e vjetër” se mosha e tyre aktuale, kishin më shumë gjasa të vdisnin në dekadën e ardhshme – një zbulim mjaft i rëndësishëm që mund të ketë implikime të thella për sëmundjet neurodegjenerative, siç është sëmundja e Alzheimerit dhe të provojë të jetë vendimtare në parandalimin.

Një nga autorët e studimit, Dr Mingguang He i Qendrës për Kërkimin e Syve në Australi, shkoi në më shumë detaje duke shpjeguar, siç raporton Express.co.uk, se “retina ofron një “dritare” unike dhe të aksesueshme për të vlerësuar proceset e sëmundjes themelore sistemike vaskulare dhe neurologjike të shoqëruara me një rrezik të shtuar të vdekshmërisë”.

Për rreth 11 vjet, fondi i pjesëmarrësve në studim – të gjithë nga mosha 40 deri në 69 vjeç – u monitorua vazhdimisht. Ekipi ndërkombëtar krahasoi “moshën biologjike” të secilës retinë me moshën kronologjike të atij personi, duke zbuluar një “hendek të moshës së retinës” në shumë pjesëmarrës: përtej vdekjes nga kanceri ose sëmundjet e zemrës, midis 49 dhe 67% e vdekjeve të parakohshme ndodhën kur hendeku midis shëndetit të retinës dhe moshës aktuale ishte më i madh.

“Këto rezultate sugjerojnë se mosha e retinës mund të jetë një biomarker klinikisht i rëndësishëm i plakjes”, thanë studiuesit.