Biodiversiteti i jashtëzakonshëm që popullon thellësitë e ishujve të Tahitit i bën shkencëtarët t’i konsiderojnë ujërat e tij si “akuariumi më i madh në Tokë”.

Ndër të tjera, një shkëmb i ri koralor i shëndetshëm dhe i pacenuar u zbulua së fundmi në brigjet e Tahitit, për të cilin UNESCO beson se është një nga shkëmbinjtë koralorë më të mëdhenj në botë të identifikuar në atë thellësi (më së shumti 25 m).

Koralet gjigante në formë trëndafili që shtrihen deri në sy për rreth 3 km, me korale me diametër 2 m. Nuk ka vend më të mirë në Polinezinë Franceze për të organizuar një seancë zhytjeje ose snorkeling  (notim me një tub të shkurtër për të marrë frymë duke e mbajtur fytyrën nën ujë) dhe për të lënë veten të magjepseni nga bota nënujore: kudo ka vende të mrekullueshme për zhytje.

Balenat – Çdo vit, nga korriku deri në nëntor, balena të shumta migrojnë në ujërat e ngrohta të Ishujve të Tahitit për të lindur të vegjlit e tyre dhe për t’i hequr nga gjiri.

Edhe pse ato mund të shihen nëpër çdo ishull, Rurutu (në Ishujt Australianë) është vendi më i mirë për të takuar këto kafshë kolosale dhe snorkelimi me një udhërrëfyes ekspert është një zgjedhje e shkëlqyer për të përjetuar këtë përvojë unike në botë.

Është shumë e rëndësishme të mbështeteni tek profesionistët, me autorizimet e nevojshme dhe të aftë për të këshilluar për sjelljet më të mira që duhen adoptuar. Ju gjithashtu mund të shijoni shikimin e balenave nga Tahiti dhe Moorea.

Peshkaqenët – Nga 350 speciet e njohura të peshkaqenëve në botë, 19 mund të vërehen në ujërat e Polinezisë Franceze, ku në kohët e lashta këto kafshë konsideroheshin si simbole mbrojtjeje dhe si rimishërim i paraardhësve.

Pavarësisht famës së tyre të keqe, peshkaqenët në fakt janë thelbësorë për ekuilibrin e ekosistemit detar. Gjatë hënës së plotë në korrik, qindra peshkaqenë mblidhen në jug të atolit Fakarava (një rezervë biosfere e UNESCO-s) duke krijuar një mur të gjallë vërtet mbresëlënës.

Rajat – Kushërinjtë e peshkaqenëve, rrajat shpesh konsiderohen si zogjtë e detit për elegancën e lëvizjeve të tyre. Në Ishujt e Tahitit, tre lloje rajash mund të hasen lehtësisht: Dasyatidae (himantura fai – emri tahitian: fai i’u), Myliobatidae (aétobaus narinar – emri tahitian: faimanu) dhe rrezet manta (manta birostris – emri tahitian: fafapiti ).

Në veçanti, në Ishujt Marquesas është e lehtë të gjesh himantura dhe mobula tarapacana, një rreze pelagjike manta që gjendet ekskluzivisht në Ishujt Tuamotu, Ishujt Gambier dhe Ishujt Marquesas.

Adrenalina, emocionet, sporti dhe aventura ju presin në Ishujt e Tahitit: një përvojë unike për të kontaktuar me një nga mjediset më autentike dhe më të paprishur në planet.