Le ta pranojmë: kur presim autobusin, ose presim që fëmija të dalë nga shkolla, ose nëse arrijmë herët për një takim, cila është gjëja e parë që bëjmë?

Ne marrim telefonin tonë smart dhe fillojmë të lundrojmë nëpër rrjetet sociale. Vështirë se dikush do të përfitojë nga kjo kohë e ‘fituar’, nga ato minuta të lira mes një pune dhe tjetrës, për t’u kënaqur me një rrjedhë mendimesh, për të fantazuar apo edhe për të ëndërruar me sy të hapur.

Edhe sipas një studimi të vitit 2014, një grupi burrash dhe grash iu dha mundësia të zgjidhnin nëse do të argëtoheshin me mendimet e tyre për 15 minuta apo do t’i nënshtroheshin goditjeve të dhimbshme elektrike, rezultati? 67% e meshkujve dhe 25% e femrave zgjodhën goditjet.

Të jesh vetëm me mendimet e tua sot është e frikshme, nuk jemi mësuar me mërzinë, gjithmonë duhet të jemi të zënë dhe të jemi produktivë. Dhe fuqia që ka kalimi i kohës me fantazinë tonë, edhe për rritjen tonë personale, është e nënvlerësuar.

“Avantazhet janë të shumta, të lëmë veten të shkojë herë pas here në rrjedhën e mendimeve tona është e dobishme për zhvillimin e krijimtarisë, na lejon të vizualizojmë objektivat dhe të zhvillojmë aftësi edhe më të mëdha njohëse”, shpjegoi për Fanpage.it psikologia dhe psikoterapistia  Francesca Santamaria Palombo, autore e “Fuqia e grave të ndjeshme”.

Një studim i kryer nga psikologu Kou Murayama, i Universitetit të Tübingen në Gjermani, tregoi se shumica e njerëzve priren të nënvlerësojnë ‘vlerën e mendimit’.

Për ta demonstruar këtë, psikologu dhe ekipi i tij i kërkuan një grupi të rriturish që të parashikonin paraprakisht se sa do të qëndronin vetëm në një dhomë, pa shpërqendrime të çfarëdo lloji, dhe më pas t’i linin të kalonin 20 minuta në vetmi totale.

Dhe për habinë e tyre, pjesëmarrësit e shijuan përvojën më shumë sesa e imagjinonin. “Njeriu sot ka frikë nga mërzia. Ne nuk e përjetojmë më atë, –  shpjegon psikologia. – Nga njëra anë kemi frikë të jemi në kontakt me mendimet tona, nga ana tjetër jemi aq të shënuar nga produktiviteti sa çdo moment pa bërë diçka konsiderohet humbje kohe”.

Ndërsa pikërisht në këto momente të mos bërjes së asgjëje zhvillohet një aftësi shumë e rëndësishme: kreativiteti. “Le të mendojmë për atë që ndodhi gjatë karantinës: shumë njerëz kur u ndalën filluan të imagjinojnë skenarë të tjerë dhe perspektiva të ndryshme për të ardhmen e tyre.

“Dhe më pas kreativiteti shërben edhe për të zhvilluar aftësi si zgjidhja e problemeve, për të gjetur zgjidhje të ndryshme, për të dalë nga e zakonshmja.

“Na jep mundësinë të përmirësojmë aftësitë tona njohëse dhe të zhvillojmë të menduarit kritik. Imagjinata na lejon të shohim gjëra që ende nuk ekzistojnë”.

Rreziku i braktisjes së vetvetes në mendimet e veta

Por ka rreziqe. Dhe ato janë kryesisht dy llojesh: nga njëra anë, duhet të jeni të kujdesshëm kur e lëmë veten të tërhiqemi nga rrjedha e mendimeve.

Natyrisht, nuk rekomandohet ta bëjmë atë gjatë kryerjes së një aktiviteti të rëndësishëm pune ose kur jemi në makinë, në përgjithësi kur bëjmë diçka veçanërisht të vështirë për të cilën kërkohet përqendrim.

Rreziku tjetër është që mendja të fillojë të luftojë me një mendim negativ, një shqetësim, që ju të filloni të mendoni apo edhe thjesht të mendoni për angazhimet e ditës së nesërme.