Nëse e ndani shtëpinë tuaj me një kafshë shtëpiake dhe flini keq, dijeni se për të gjithë është faji i kafshës suaj të adhurueshme. Në të vërtetë, një studim i publikuar në revistën shkencore Human-Animal Interaction ka theksuar se gjumi i mirë është më i vështirë për ata që jetojnë me një qen ose mace.

Studiuesit ekzaminuan gjumin e një grupi vullnetarësh, duke analizuar disa parametra të mundshëm që mund të ndikojnë në cilësinë e tij, si mosha, gjinia dhe indeksi i masës trupore të pjesëmarrësve në studim.

Ajo që ka dalë, megjithatë, është se Fido dhe macja janë kryesisht përgjegjës për një pushim të kompromentuar. Në veçanti, gjumi me qenin tuaj është shoqëruar me praninë e shqetësimeve të gjumit, vështirësisë për të fjetur, pushim të pamjaftueshëm dhe zgjime të shpeshta gjatë natës.

Pronarët e maceve, nga ana tjetër, janë më të prirë të vuajnë nga ngërçet e këmbëve gjatë natës. Në çdo rast, komuniteti shkencor ka vënë në dukje se jo të gjithë pronarët e kafshëve janë në rrezik: në fakt, ata që flenë në shtrat me kafshën e tyre janë të prekur nga këto efekte anësore.

Për më tepër, duhet pasur parasysh se sa i përket qenve, cilësia e gjumit të pronarëve varet në mënyrë rigoroze nga karakteri i mikut të tyre katërkëmbësh. Pjesa tjetër e atyre që zotërojnë një gëzof të bollshëm, në fakt, janë padyshim më të rrezikuar. Sa i përket maceve shtëpiake, megjithatë, sipas disa ekspertëve duket se nuk ka shpëtim. Në fund të fundit, macet priren të jenë aktive gjatë natës.

Jo çuditërisht, një studim i kryer në vitin 2021 kishte arritur në përfundime të ngjashme: të jetosh me një mace e bën pushimin tonë më keq. Udhëheqës i hulumtimit të mëparshëm ishte Lieve Van Egmond, një studiuese e gjumit në Laboratorin e Shkencës së Gjumit në Uppsala në Suedi. Gruaja nga ana e saj ka përjetuar vetë vështirësitë për të fjetur mirë me një mace nëpër shtëpi.

Shkencëtari tha: “Shkova te një ekspert i sjelljes së maces, i cili më këshilloi të luaja me macen time Bacchus përpara se të flija, për të aktivizuar instinktet e tij grabitqare”. Në rastin e tij, strategjia doli e suksesshme. Me pak fjalë, të dashur pronarë të maceve shtëpiake me rrathë të errët tepër të theksuar, thjesht duhet të ndiqni teknikën e Van Egmon, duke shpresuar që të funksionojë.