Ky lajm ndoshta do të ndryshojë në mënyrë drastike këndvështrimin e udhëtimit, për shembull, në një autobus të mbushur me njerëz në orarin e pikut në ditët me valë të nxehti.

Ose ndoshta jo… Por kërkimet vijnë nga Suedia që mbështesin efektet e dobishme të nuhatjes së djersës së një personi tjetër. Epo, po, e vështirë për t’u besuar, sigurisht, por studimi suedez me të vërtetë duket se hap mundësi të reja për studime të mëtejshme. Pra, le të përpiqemi të kuptojmë më shumë pa mbajtur hundën.

Hetimi, ende në fillimet e tij, po kryen një sërë eksperimentesh në lidhje me djersën e sqetullës në korrelacion me mundësinë që ajo të mos ketë përfitime për askënd përveç mendjes.

Në fakt, nuhatja e djersës së të tjerëve mund të stimulojë pozitivisht shëndetin e trurit tonë pasi do të aktivizonte rrugët e lidhura me emocionet me një efekt qetësues. Siç raporton ‘Daily Star’ duke cituar BBC-në, rezultatet e para të studimit u raportuan në një konferencë mjekësore të mbajtur në Paris.

Së pari, hulumtimi mblodhi djersën e njerëzve dhe më pas përfshiu 48 gra me ankth social, të cilat ishin të gatshme të nuhasin mostrat. Rezultatet treguan se njerëzit që në fakt ndjenin erën e djersës iu përgjigjën më mirë terapisë së vazhdueshme.

Elisa Vigna nga Instituti Karolinska në Stokholm, drejtuese e projektit, shpjegoi se djersa e prodhuar në një gjendje lumturie kishte të njëjtin efekt si ajo e prodhuar në një moment frike ose frike.

Prandaj hipoteza sipas së cilës djersa e njeriut në përgjithësi mund të komunikonte duke ndikuar në përgjigjen ndaj trajtimeve. “Mund të jetë që thjesht ekspozimi ndaj pranisë së dikujt tjetër ka këtë efekt, por ne duhet ta konfirmojmë atë”, thotë Vigna.

“Kjo është ajo që ne po testojmë tani në një studim pasues, në të cilin përfshijmë edhe djersën e njerëzve që shikojnë dokumentarë emocionalisht neutralë”.