Thuhet se kur Robert Louis Stevenson shkroi klasikun letrar “Ishulli i thesarit”, ai u frymëzua nga vizitat që ai bëri kur ishte fëmijë në ishullin e Fidras, një nga prej tre shkëmbinjve në “Firth of Forth” pranë bregut të Berwick-ut të Skocisë.

I riu Stevenson nuk ishte në dijeni të miteve, legjendave dhe mistereve të supozuara të strehuara nga një ishull tjetër, pak më shumë se një milje (1.9 km) në lindje. I njohur si Lamb, ai ka tërhequr pak vëmendje përveç kajakerëve, vëzhguesve të rastësishëm të shpendëve dhe vullnetarëve të kafshëve të egra. Por ende mund të rezultojë të jetë një ishull i vërtetë thesari më vete.

Të paktën, kjo është mundësia e varur nga pronari i saj shumëngjyrësh, karizmatik dhe i diskutueshëm, lakuesi i lugëve më i famshëm në botë dhe “psikika” legjendare Uri Geller. Tani, 13 vjet pasi e bleu atë, Geller, një mjeshtër madhështor, ka vendosur të ngrejë statusin e Lamb nga një ishull privat skocez, në atë të një kombi, me një flamur, kushtetutë dhe himn.

Ndërsa Skocia është e zënë duke debatuar rrugën e saj drejt pavarësisë së mundshme, shfaqja e “republikës së Qengjit” me madhësi të fushës së futbollit do të thotë se fqinji i saj relativisht gjigant sapo është bërë, teorikisht, pak më i vogël.

“Qengji është një vend si askush tjetër,” thotë Geller, nga shtëpia e tij në Old Jaffa, Izrael, “dhe meriton identitetin e tij. Kjo është një mënyrë e përshtatshme për ta bërë këtë.”

Ishulli i Qengjit nuk është i ashtuquajturi mikronacion i parë – janë deklaruar dhjetëra që datojnë që në shekullin e 19-të, disa serioze, shumë jo. Disa kanë emetuar pullat, monedhat dhe shtetësinë e tyre (Mbretëria jetëshkurtër e Lovely, e lindur nga një program televiziv dhe e vendosur në një apartament në Londrën Lindore, mund të pretendojë me dyshim titullin e qytetarëve më të shumtë me më shumë se 58,000 të regjistruar në internet ).

Geller po ofron gjithashtu shtetësi, ku të gjitha të ardhurat shkojnë për Save a Child’s Heart, një organizatë bamirëse izraelite që trajton fëmijët me sëmundje të zemrës nga e gjithë bota.

Ai thotë se dëshiron që Qengji të jetë një emblemë e paqes, kriteri i vetëm për anëtarësim, “gatishmëria për të ekzistuar në harmoni me bashkatdhetarët e Qengjit”. Vendbanimi në vetë ishull nuk lejohet, banorët e tij të vetëm janë puffins, guillemots dhe një shumëllojshmëri zogjsh të tjerë deti – dhe deri vonë një mi i vetmuar.

“Unë gjithmonë kam dashur të zotëroj një ishull, të bëhem si James Bond”, thotë Geller, 75 vjeç, i cili mësoi për herë të parë për Lamb kur lexoi se ishte në shitje në gazetën The Times.

Por ishte pretendimi intrigues – disa mund të thonë i dyshimtë – i një studiuesi historik amator që pushtoi imagjinatën e Geller dhe e bindi atë se duhej ta blinte atë. Sepse sipas hetuesit me origjinë skoceze, Jeff Nisbet, Lamb ka ngjashmëri të pashpjegueshme me piramidat e Gizës.