Siç kanë gjetur shumë studime, gratë jetojnë më gjatë se burrat, me 57% të tyre krahasuar me 43% të meshkujve mbi 65 vjeç. Gjithsesi, mosha e vjetër e bën seksin femër të sëmuret më shumë: në fakt janë ato që kanë një shkallë më të lartë të sëmundjes sesa gjinia mashkullore.

Ky trend mund të ngadalësohet falë tetë ushqimeve të veçanta të afta për të reduktuar ekspozimin e tyre ndaj sëmundjeve: ky është përfundimi që studiuesit arritën në një studim të ri të botuar në revistën Nutrition Neuroscience.

Sipas hulumtimeve, një dietë e pasur me karotenoidë të pigmentuar si patatet e ëmbla, lakra jeshile, spinaqi, shalqiri, specat, domatet, portokalli dhe karotat mund të ndihmojnë në mbrojtjen e trupit nga sëmundjet.

Këto fruta dhe perime me ngjyra të ndezura janë veçanërisht të rëndësishme në parandalimin e humbjes vizuale dhe njohëse.

Billy R. Hammond, profesor në Kolegjin Franklin të UGA të Programit të Sjelljes dhe Shkencave të Trurit të Departamentit të Psikologjisë së Arteve dhe Shkencave dhe bashkëautor i studimit shpjegoi se çfarë gjejmë pas hulumtimit:

“Ideja është që burrat kontraktojnë shumë nga sëmundjet që priren të shkaktojnë vdekjen, por gratë i prekin ato sëmundje më rrallë ose më vonë, kështu që rezistojnë, por me sëmundje që janë dobësuese.

“Nga të gjitha rastet ekzistuese të degjenerimit makular dhe demencës në botë, dy të tretat janë gra: këto sëmundje nga të cilat gratë vuajnë prej vitesh janë pikërisht ato më të ndjeshmet ndaj parandalimit përmes stilit të jetesë”, shpjegoi ai sërish.

Studimi, i cili shikoi dhe analizoi të dhënat nga studimet e mëparshme, hetoi disa gjendje degjenerative, nga sëmundjet autoimune deri te demenca, të cilat, edhe duke kontrolluar dallimet në jetëgjatësi, gratë i përjetojnë me ritme shumë më të larta se burrat.

“Nëse i merrni kolektivisht të gjitha sëmundjet autoimune, gratë përbëjnë gati 80 për qind. Pra, për shkak të kësaj cenueshmërie, e cila lidhet drejtpërdrejt me biologjinë, gratë kanë nevojë për kujdes shtesë parandalues”.

Femrat kanë mesatarisht më shumë yndyrë se meshkujt dhe kjo gjendje i ndihmon ato të ruajnë më mirë vitaminat dhe mineralet (sidomos gjatë shtatzënisë), të cilat megjithatë hiqen nga retina dhe truri: për këtë arsye ato janë më të prekura nga demenca apo problemet me sytë.

Marrja dietike e karotenoideve të pigmentuara vepron si një antioksidant për njerëzit. Dy karotenoidë specifikë, luteina dhe zeaxanthin, gjenden në inde specifike të syrit dhe trurit dhe kanë treguar se përmirësojnë drejtpërdrejt degjenerimin e sistemit nervor qendror.