Familja mbretërore është padyshim një nga më të pasurat në të gjithë botën. Sipas Forbes, familja grumbulloi një pasuri të madhe prej 28 miliardë dollarësh. Para vdekjes së nënës së tij, Mbretëreshës Elizabeth, Princi Charles – tani Mbreti Charles III – ishte tashmë një miliarder.

Ashtu si shumica e anëtarëve të familjes mbretërore, 74-vjeçari ka grumbulluar një pasuri të madhe, duke bashkuar një portofol mbresëlënës të pasurive të paluajtshme dhe duke zgjedhur me mençuri menaxherët e parave. Si e ndërtoi Charles perandorinë e tij? Këtu është gjithçka që duhet të dini.

Prona private e mbretit Charles njihet si Dukati i Cornwall. Sipas New York Times, prona e tij është dyfishuar në vlerë gjatë dekadës së fundit falë investimeve të zgjuara dhe një ekipi spektakolar që menaxhon paratë dhe pronën e tij.

“Dukati është komercializuar në mënyrë të qëndrueshme gjatë dekadave të fundit,” tha Laura Clancy, autorja e Drejtimit të Firmës Familjare: Si Monarkia Menaxhon imazhin e saj dhe Paratë tona. “Udhëhiqet si biznes me CEO dhe mbi 150 punonjës”.

Portofoli i pasurive të paluajtshme të Dukatit të Cornwall prej 130,000 hektarësh përfshin prona të shumta. Këto përfshijnë fushat e kriketit Oval, tokat bujqësore në Angli, shtëpitë me qira të pushimeve buzë oqeanit, zyrat në Londër dhe madje edhe një depo supermarketi periferike.

Sipas botimit, Duka vlen 1.4 miliardë dollarë. Nëna e tij e ndjerë, në krahasim, vlen vetëm 949 milionë dollarë. Dhe asnjë nga këto shifra nuk përfshin pasurinë personale.

(Pasuria personale e Mbretëreshës thuhet se vlerësohej në 430 milionë dollarë nga Sunday Times.) Tani që nëna e tij ka vdekur, Charles nuk do të trashëgojë vetëm pasurinë e saj të paluajtshme, por edhe kursimet e saj personale.

Ndërsa shumica e njerëzve do të detyroheshin të paguanin taksa për të gjitha ato para dhe një taksë trashëgimie prej 40%, ka një ulje të rëndësishme tatimore për të lindurit në familjen mbretërore.

Charles nuk duhet të paguajë asnjë qindarkë të vetme. Për të shmangur taksat e korporatave, Charles do të kalojë kontrollin e Dukatit të Cornwall tek William. Më pas do të jetë detyra e William të menaxhojë pasurinë.

Sipas Times, Dukati vendos shumë para në llogarinë bankare të Charles çdo vit, të vlerësuara në “dhjetëra miliona dollarë”. Paratë përdoren për shpenzimet e tij private dhe gjithashtu paguan për djalin e tij, William, dhe nusen, Kate Middleton.