Apple ka qenë prej vitesh një nga kompanitë lider në botë në fushën e teknologjisë dhe pajisjeve mobile. Puna në kompani të këtij kalibri shpesh kërkon karakteristika specifike nga ato që kanë një rol të caktuar.

Ky është mendimi i Tim Cook, CEO i gjigantit amerikan, i cili përshkroi llojin e punonjësit të kërkuar në Apple me rastin e tërheqjes së diplomës së tij të nderit në “Inovacion dhe Menaxhim Ndërkombëtar” në Universitetin Federico II të Napolit.

Sipërmarrësi vizionar u shpjegoi drejtpërdrejt studentëve që morën pjesë në ceremoninë në fjalë cilësitë që duhen zotëruar për të punuar në shumëkombëshe të njohur.

“Ne kemi një grup njerëzish në kompani që me të vërtetë duan të ndryshojnë botën, të pasurojnë jetën e njerëzve dhe ta lënë botën më mirë se sa e gjetën”, tha Cook. “Është ajo lloj ndjesie që e shtyn njeriun të bëjë më të mirën. Unë po e shoh të ndodhë dhe rezultatet janë thjesht të mahnitshme”.

Katër karakteristikat kryesore të punonjësit të Apple

Sipas njeriut, punonjësi i përsosur duhet të ketë katër karakteristika shumë specifike: bashkëpunim, kreativitet, kuriozitet dhe kompetencë. Sipas fjalës së mbajtur nga CEO, në fakt, puna në një ekip është një prerogativë absolutisht thelbësore për të vazhduar të kënaqësh kërkesat dhe nevojat e klientit.

“Ndjenja e” nëse ndaj idenë time me ju, ajo ide do të rritet, do të bëhet më e madhe dhe do të përmirësohet “është absolutisht thelbësore”. Cook u ndal edhe në temën e shpikjes. Nëse në mënyrë statike i jepni të njëjtin produkt përdoruesit, ky i fundit në mënyrë të pashmangshme do të lodhet. Prandaj, Apple tenton të shpërblejë vazhdimisht kreativitetin dhe origjinalitetin e punonjësve të sotëm dhe atyre që do të vijnë.

Jeni tip kurioz? Atëherë ju keni një shans të mirë për të punuar në Apple. “Nuk ka pyetje budallaqe,” u tha Cook studentëve. “Kurioziteti konsiston në të qenit i interesuar për diçka për të cilën është e nevojshme të bëhen shumë pyetje për ta njohur plotësisht. Është e mahnitshme kur dikush fillon të bëjë pyetje si një fëmijë dhe të kërkojë përgjigje të kënaqshme”.

Së fundi, një faktor tjetër që zakonisht kërkohet në pothuajse të gjitha aplikimet për punë (jo vetëm në Apple), është kompetenca në fushën ku do të operojë. Duke qenë se kompania amerikane është një nga kompanitë lider në mbarë botën në fushën teknologjike, kërkohet kapacitet maksimal, vendosmëri dhe motivim nga ana e profesionistëve.

“Nëse ne po zhvillojmë ndonjë gjë në fushën e dizajnit industrial, ne kemi nevojë për dikë që e njeh këtë gamë dhe ka aftësi të fituara në të si gjatë karrierës së tyre shkollore ashtu edhe profesionale”, vuri në dukje Cook.