Nuk është sekret se si ndryshimet klimatike po ndikojnë në jetën në Tokë. Mendoni vetëm për verën e nxehtë dhe temperaturat shumë të larta të regjistruara këtë vit.

Një situatë që degjeneron para syve tanë dhe që sipas një studimi të fundit të publikuar në Nature, po i afrohet gjithnjë e më shumë pikës pa kthim. Parashikime aspak shpresëdhënëse.

Kur temperaturat do të çmenden, studimi

Temperaturat do të çmenden dhe tashmë kjo është e sigurt. Ishte e lehtë të hipotezohej një skenar i tillë, duke pasur parasysh ndryshimet e fundit në mot dhe temperatura, por për ta konfirmuar atë tani është një studim i botuar në Nature më 25 gushtin e kaluar, në të cilin një ekip shkencëtarësh ekzaminuan modelet klimatike të planetit, duke e kombinuar këtë analizë me përcaktues të tjerë: rritjen e popullsisë, modelet e zhvillimit ekonomik dhe madje edhe modelet e energjisë.

Një studim kompleks që, megjithatë, i ka lejuar studiuesit të arrijnë në disa parashikime mjaft të sakta se si këta faktorë do të ndikojnë së bashku në nivelet e indeksit të nxehtësisë dhe në raportin nxehtësi-lagështi brenda disa dekadave. Dhe rezultatet nuk janë shumë të mirë:

jo vetëm rajonet tashmë shumë në rrezik si tropikët, India dhe Sahel (në Afrikë), por edhe vendet si Shtetet e Bashkuara të Amerikës do të përballen me një rritje marramendëse të temperaturave dhe ditët do të rriten gjithnjë e më shumë (flasim për një dyfishim, madje) me nivele vape dhe lagështie të tilla që të rrezikojnë seriozisht popullsinë. Dhe e gjithë kjo do të ndodhë deri në vitin 2050, pra në pak më pak se tridhjetë vjet.

Rreziqet për popullatën

Siç shpjegohet nga David Battisti, profesor i Shkencave Atmosferike në Universitetin e Uashingtonit dhe bashkautor i studimit, gjatë kryerjes së një analize të tillë, faktorët e lartpërmendur hyjnë në lojë.

Megjithatë, disa variabla kontribuojnë gjithashtu në ndikimin e rezultateve, të cilat krijojnë një atmosferë pasigurie në lidhje me parashikimet për temperaturat dhe nxehtësinë.

Para së gjithash, sasia e CO2 e prodhuar nga popullsia, e cila varet nga modelet energjetike të adoptuara nga çdo vend, nga rritja demografike dhe ekonomike, e më pas edhe nga rritja e emetimeve të gazeve serrë dhe ngrohja globale si pasojë.

Në dritën e gjithë kësaj, ekipi i shkencëtarëve u përpoq të parashikonte skenarët e përcaktuar nga të gjithë këta faktorë nga tani deri në fund të shekullit, duke llogaritur se si do të rritet indeksi i nxehtësisë në zona të ndryshme të globit dhe duke u fokusuar kryesisht në dy nivelet më të rrezikshme për shëndetin: “rrezikshmërisht e lartë” dhe “jashtëzakonisht e rrezikshme”.

Sipas Shërbimit Kombëtar të Motit, një vlerësim i nxehtësisë prej 39.4 ° C konsiderohet “i rrezikshëm”, ndërsa një vlerësim i nxehtësisë prej 51.7 ° C është “jashtëzakonisht i rrezikshëm”.