Steven Spielberg në vitin 1982 ishte shumë më përpara se ne në këtë moment kur ai xhiroi filmin kult E.T.: një alien i vogël me një fytyrë të bukur arriti të mbërrinte në Tokë dhe të miqësohej me një fëmijë dhe të komunikonte me të.

Cila është situata aktuale? Shkencëtarët pothuajse e japin pothuajse të sigurt ekzistencën e alienëve, ose qenieve që banojnë në vende shumë larg nesh, megjithatë paradoksi i Enrico Fermit në fillim të viteve 1960 është ende mjaft konkret.

Në thelb ai pyeste veten pse asnjë qenie tjetër nuk ka arritur të hyjë në kontakt me njerëzit kur, sipas ligjit të numrave të mëdhenj, ka shumë pak gjasa që ne të jemi vetëm në univers.

Pyetja mund të ketë gjetur një përgjigje teorike: Wenjie Song dhe He Gao nga Universiteti Normal i Pekinit kanë krijuar disa modele komplekse llogaritëse se sa qytetërime jashtëtokësore mund të jetonin vetëm në Rrugën e Qumështit dhe kur ata më në fund mund të vinin në kontakt me ne.

Le të fillojmë nga një supozim: që të ketë komunikim mes botëve të ndryshme, jo vetëm jashtëtokësorët duhet të kenë ose të arrijnë një inteligjencë të caktuar, por duhet të gjejnë edhe një mënyrë për të komunikuar, për të dërguar një sinjal radio.

A kemi pasur sukses në këtë vetëm kohët e fundit (pak më pak se 100 vjet), kur qytetërimet e tjera të supozuara do të jenë në gjendje të komunikojnë?

Sipas llogaritjeve të kinezëve, studiuesit spekulojnë se 42,777 CETI (d.m.th. qytetërime jashtëtokësore komunikuese inteligjente) kanë ekzistuar, ekzistojnë aktualisht ose do të ekzistojnë për sa kohë të ekzistojë Rruga e Qumështit.

Shkencëtarët kanë spekuluar se pritja e një transmetimi jashtëtokësor parashikohet brenda 2000 viteve pasi të bëhet një qytetërim komunikues…

Kjo do të thotë – në hipotezën më optimiste – se ne do të jemi në gjendje të marrim mesazhe nga alienët në rreth 1900 vjet. Në hipotezën më të errët, qytetërimet CETI në Rrugën e Qumështit do të ishin vetëm 111 dhe do të duheshin 400,000 vjet për të përcjellë një mesazh.

Me pak fjalë, planeti ynë do të ishte në një lloj hinke radiofonike, sipas përfundimeve të ekspertëve.