Shumë njerëz mendojnë për atë që mund të ndodhë kur vdesin… Të gjitha fetë janë ndërtuar rreth teorive të jetës së përtejme. Krishterimi dhe Islami premtojnë vende të veçanta për të shkuar, ndërsa Budizmi përshkruan çlirimin nga rrota e brejtësive të ekzistencës për të lënë ciklin e vdekjes dhe lindjes. A është vërtet e mundur ndonjë nga këto?

Stephen Batchelor është skeptik. Në Rrëfimet e një ateisti budist, ish-murgu thekson se Buda shmangu diskutimin e dualizmit trup-mendje, mbi të cilin mbështetet nocioni i rilindjes, ndërsa refuzoi të spekulonte mbi metafizikën. Feja që u formua pas vdekjes së tij e injektoi këtë problem rilindjeje në teologjinë e saj, pavarësisht këmbënguljes së Budës se kjo nuk është një pyetje kuptimplote.

Batchelor citon shumë mendimtarë budistë që e bëjnë rilindjen themelin e budizmit. Për shembull, filozofi indian i shekullit VI/VII Dharmakīrti ishte një dualist që këmbënguli se mendja është jomateriale dhe asgjë materiale, si trupi, nuk mund të nxiste njohjen. Kur Batchelor shprehu skepticizmin e tij – Dharmakīrti nuk e përmend kurrë trurin sepse nuk kishte akses në teknologjinë fMRI – mësuesi i tij premtoi se studenti do ta kuptonte të vërtetën përmes meditimit.

Kështu, “prova” e rilindjes mbështetej në një përvojë subjektive të një entiteti jofizik në një gjendje jo të zakonshme të vetëdijes. Nëse ju mungon vetë një përvojë e tillë, atëherë duhet t’i besoni fjalës së medituesve më të arrirë se vetes.

Kjo është e njëjta arsye pse Buda la dy mësuesit e tij të jogës; ai nuk do të merrte fjalën e tyre për atë që duhej të kuptonte vetë. Kur ai arriti në një përfundim, nuk kishte të bënte me jetën e përtejme dhe gjithçka me njohjen e iluzioneve që ne vuajmë gjatë kësaj jete. Batchelor e krahason këtë lloj besimi të verbër me mistikët e krishterë që “njohin” Zotin dhe njerëzit që pretendojnë se janë rrëmbyer nga alienët. Nuk ka asnjë mënyrë për të testuar pretendimet e tyre.

Anekdotat hasin në telashe sepse sot ne mund të masim vetëdijen. Ndërsa ne nuk mund të kemi zbuluar një mekanizëm që ndez vetëdijen (shumica e konsiderojnë atë një fenomen emergjent), ne e dimë se ai fiket kur trupi vdes. Pa trup, pa mendje – pa dualizëm.

Cila është tema e librit të ardhshëm të Michael Shermer, Heavens to Earth: The Shkencore for the Afterlife, Pavdekësia dhe Utopia. Në një rubrikë të kohëve të fundit, themeluesi i revistës Skeptic rendit tre arsye pse “ju” nuk do t’i mbijetoni vdekjes.

– Kujtesa juaj nuk mund të rikthehet…

Transmigrimi mbështetet në nocionin se “ti” je një koleksion kujtimesh që mbijeton të paprekura. Por kujtesa nuk funksionon kështu. Sa herë që kujtoni një kujtim, ai ka ndryshuar nga përvoja origjinale. Çfarëdo që ka ndodhur që atëherë ka ndikuar në ritregimin tuaj të atij momenti. Ne nuk jemi kafshë statike; ne jemi procese fluide që kujtojmë vazhdimisht të kaluarën në varësi të situatës. Ju ndiheni si i njëjti person që u zgjua dje, por nga pikëpamja neurologjike nuk jeni plotësisht ju. Vazhdimësia e identitetit ka të ngjarë të jetë një tipar mbijetese që na mundëson të funksionojmë brenda shoqërive, por siç e dinte Buda, identiteti është një iluzion. Një shumë e përpunuar që vazhdon për dekada (ose edhe një shekull), por megjithatë një hile.

– Dyfishimi nuk funksionon!

Prandaj nuk ka asnjë kopje të saktë të “ju” që mbijeton përtej vdekjes. Një vëlla ose motër binjake mund të jetë një kopje e juaja, por nuk jeni ju. Prandaj, bërja e një kopjeje të lidhjes së trurit tuaj, për të cilën Shermer shkruan se është një “diagram i lidhjeve të tij nervore”, dhe vendosja e saj në një trup tjetër fluturon përballë biologjisë bazë. Siç përfundon Shermer, “As dyfishimi dhe as ringjallja nuk mund t’ju vendosin në një plan tjetër ekzistence”.

– Ju jeni më shumë se kujtimet tuaja…

Shermer vëren se disa studiues spekulojnë se secili prej nesh ka një vetvete memorie dhe një këndvështrim. Nëse ngarkoni kujtimet tuaja (MEMvet) në një kompjuter, këndvështrimi juaj (POVvet) kthehet i paprekur. Por kujtesa nuk varet vetëm nga vetë përvoja, por edhe nga mjedisi juaj aktual. Ne vazhdimisht ndryshojmë këndvështrimin tonë në varësi të audiencës. Ne kujtojmë ndryshe në varësi të asaj se kush është përreth dhe ku jemi. Nocioni se e gjithë këndvështrimi juaj do të mbijetonte i paprekur është i pamundur. “Vdekja,” shkruan ai, “është një ndërprerje e përhershme në vazhdimësi.”

Rilindja budiste mbështetet në karma, e cila shpesh trajtohet si “ju merrni atë që paguani”. Megjithatë, kjo hidhet poshtë kur njerëzit e mirë vuajnë pa nevojë dhe kriminelët arrijnë pozita fitimprurëse në qeveri dhe biznes. Kam dëgjuar të shprehet se “ata duhet të kenë bërë vepra të mira në një jetë të mëparshme” ose “do të vuajnë në të ardhmen”. Të tilla janë gjasat qesharake që bëjnë njerëzit duke u përpjekur të arsyetojnë pse dikush vuan ose ia del mbanë për shkak të këtij idealizimi të gabuar të karmës.

Në vend të kësaj, le të shqyrtojmë një shembull në dukje të mirë. Në Los Anxhelos shpesh vëzhgoj njerëzit që ndalojnë dy ose tre makina të gjata pas makinave të tjera në dritat e kuqe, sepse ata janë të konsumuar me gjithçka që kanë në telefonin e tyre. Ata shpesh nuk e kuptojnë kur drita ndryshon sepse nuk po i kushtojnë vëmendje dritës ose për mirëqenien e dikujt tjetër.

Karma nuk do t’i “marrë ato”, por veprimet e tyre kanë pasoja, që është kuptimi i synuar i fjalës karma. Fillimisht, makinat e ngecura lihen të presin deri në një dritë tjetër, sepse makina e parë mbeti disa makine pas. Faktoroni në kohën shtesë që i duhet mesazherit për t’u riorientuar në rrethinën e tij dhe ju keni një përkufizim të përsosur funksional të karmës: veprimet tuaja kanë pasoja. Paaftësia juaj për t’i kushtuar vëmendje mjedisit tuaj ndikon negativisht në të tjerët në këtë rast. Ju mund të keni caktuar dikë më vonë për një takim të rëndësishëm, ose thjesht keni mërzitur një varg njerëzish pas jush, sepse duhej të dinit se sa mirë performoi selfie-ja juaj e fundit në Instagram.

Veprimet dhe personaliteti juaj janë me të vërtetë ato që “mbeten pas”. Këto kalohen nga jeta në jetë: idetë, paragjykimet, sëmundjet, fetë, paratë. Vetëm sepse nuk mbahesh mend më vonë nuk do të thotë se nuk ke ndikuar tek të tjerët; vetëm sepse të gjithë e mbajnë mend emrin tënd nuk do të thotë se ke përfituar nga ky planet. Veprimet tuaja gjithmonë kanë pasoja, shumë prej të cilave nuk do t’i kuptoni kurrë. Kjo është karma. Nuk është asgjë magjike. Thjesht vendosni telefonin tuaj për të parë përreth dhe do ta shihni kudo.

Në librin e saj, Si krijohen emocionet, Lisa Feldman Barrett shkruan se duhen shumë tru për të krijuar një mendje. Kjo është e vërtetë në një specie shoqërore. I shkarkoj pjesë nga kujtesa gruas sime, e cila merret me disa detyra në martesën tonë, ashtu siç më shkarkon mua. Kjo është arsyeja pse kur një partner prej shumë vitesh vdes, gjysma tjetër ka tendencë të ndiejë se një pjesë e tyre është zhdukur. Kjo mund të duket e trishtueshme, por është mjaft bukur të kesh një lidhje kaq të fortë me një tjetër. Mbetjet e jetës suaj u ngjiten të tjerëve dhe ndërgjegjes së tyre.

Kjo është arsyeja pse ideja metafizike e rimishërimit është e panevojshme dhe madje shpërqendruese nga ajo që ka rëndësi në jetë. Shermer arrin në përfundimin se disa e shohin skepticizmin e tij shqetësues, por ai beson se është e kundërta.

Ndërgjegjësimi për vdekshmërinë tonë është ngritës sepse do të thotë se çdo moment, çdo ditë dhe çdo marrëdhënie ka rëndësi. Angazhimi thellë me botën dhe me qeniet e tjera të ndjeshme sjell kuptim dhe qëllim.

Marrë nga Big Think   –   Përshtati në shqip, TeleMedia