Marrja e partnerëve të tjerë seksualë gjatë një marrëdhënieje të përkushtuar ka qenë prej kohësh tabu… Dhe ndërsa nuk është saktësisht e zakonshme tani, ka ende një interes në rritje për të qenë i hapur.

Dedeker Winston ka qenë në marrëdhënie jo monogame për më shumë se një dekadë, megjithatë ajo kurrë nuk ka parë një interes kaq të madh për marrëdhënie të hapura.

Kjo temë ka qenë tradicionalisht shumë tabu në shumë vende, duke përfshirë SHBA-në, ku është bazuar Winston. Në vitin 2014, kur ajo filloi podcast-in Multiamory, ajo dhe bashkëprodhuesit e saj duhej të vendosnin nëse do të përdornin emrat e tyre të vërtetë në shfaqjen etnike jo-monogamie.

“Në atë pikë, kishte pothuajse vetëm një ose dy podkaste të tjera që preknin këtë temë,” thotë trajneri i takimeve. “Dhe njerëzit që prodhonin dhe organizonin ato podkaste përdorën pseudonime.”

Por gjërat kanë ndryshuar. Rreth vitit 2016, Winston vuri re një “shpërthim të vërtetë interesi rreth jo-monogamisë”, rreth një vit pasi ajo filloi punën si trajnere takimesh e specializuar në ato lloj marrëdhëniesh.

“Ajo ishte kur ndjeva sikur pashë pikën më të madhe të kthesës, që papritur kaq shumë njerëz në internet ishin të gatshëm të flisnin për të qenit jo monogamë,” thotë ajo, “dhe për të shprehur faktin se ata kanë interes për këto. lloj-lloj gjërash.”

Sarah Levinson, një këshilltare në Psikoterapinë Creative Relating Psychology në New York City, e specializuar në seksualitetin dhe dinamikën e marrëdhënieve, ka vënë re gjithashtu një interes në rritje për marrëdhëniet e hapura gjatë dekadës së fundit. “Ishte shumë më e errët 10 vjet më parë, dhe tani është tepër e zakonshme,” thotë ajo.

Këto llogari, si dhe disa të dhëna tregojnë një interes në rritje për marrëdhëniet konsensuale jo monogame, duke përfshirë marrëdhëniet e hapura.

Ekspertët thonë se shumë faktorë shoqërorë dhe kulturorë që kanë çuar në një përqafim më të gjerë të stileve të marrëdhënieve jo-tradicionale, madje edhe pandemia mund të luajë një rol. Por ndërsa interesi për marrëdhëniet e hapura mund të rritet, ekspertët janë të përzier se sa i gjerë mund të jetë në të vërtetë përvetësimi i tyre – të paktën për momentin.

Ka shumë mënyra për t’u angazhuar në jo-monogami, thotë Levinson. “Mund të jetë çdo gjë nga të jetuarit me partnerë të shumtë dhe ndarja e financave, ose mund të jetë të mbështesni partnerin tuaj një herë në vit duke pasur një leje leje falas në një konferencë pune jashtë shtetit për të pasur një lidhje.”

Marrëdhëniet e hapura bien nën ombrellën jo-monogamie, por shumë priren të bëjnë dallimin midis këtyre llojeve të marrëveshjeve dhe llojeve të tjera të jo-monogamisë, si poliamoria.

Polyamoria shpesh nënkupton pjesëmarrjen në partneritete të shumta intime, ndërsa marrëdhëniet e hapura shoqërohen më shpesh me njerëz që përfshihen në marrëdhënie kryesisht seksuale jashtë partneritetit të tyre me prioritet, me dy persona. Me fjalë të tjera, marrëdhëniet e hapura janë më pak të përqendruara në lidhjet emocionale me njerëzit jashtë një marrëdhënieje parësore, dhe më shumë në ato seksuale…