Kur bëhet fjalë për energjinë bërthamore, imazhi më i zakonshëm që vjen në mendje është i lidhur me lëshimin ajror të bombave katastrofike që kanë fuqinë të shkatërrojnë qytete të tëra dhe të shfarosin mijëra jetë njerëzish në pak, shumë pak sekonda.

Për të mos folur për dëmet afatmesme dhe afatgjata, me pasoja për mbarë njerëzimin. Megjithatë, rruga ajrore nuk është mjeti i vetëm që mund të mbajë pajisje bërthamore.

Në fakt, tashmë gjatë Luftës së Ftohtë, fuqitë e mëdha kishin studiuar më shumë se një sistem me të cilin mund të godisnin armikun në mënyrën më katastrofike të mundshme.

Bashkimi Sovjetik nuk bën përjashtim, pasi kishte në dispozicion një arsenal që përfshinte nëndetëse bërthamore dhe një sistem bombardimi orbital përmes satelitëve.

Për më tepër, ish-BRSS kishte ndërtuar një tren bërthamor në Tokë që ishte absolutisht i padallueshëm nga çdo kolonë tjetër që udhëtonte në rrugët sovjetike.

Një “tren fantazmë” autentik që mund të kishte asgjësuar një zonë të barabartë me të gjithë bregdetin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Emri i tij është ‘RT 23 Molodets’, një kolonë bërthamore në lëvizje të vazhdueshme që udhëtonte deri në një mijë milje çdo ditë pa qenë në gjendje të identifikohej.

Në këtë mënyrë, Rusia garantoi një mbrojtje nga SHBA, të cilat tashmë kishin vendosur të gjitha qendrat e lëshimit bërthamor. Pamja e tij është mashtruese, pasi është projektuar që t’i ngjajë çdo treni pasagjerësh. Tre lokomotiva, përveç tre karrocave dhe katër vagonëve.

Megjithatë, në vend të udhëtarëve, “treni fantazmë” rus mbante tre ICBM. Siç shpjegon Daily Star, falë një autonomie prej njëzet e tetë ditësh, ‘RT 23 Molodets’ mund të lëvizin gjerësisht edhe në rast të një ndërprerjeje në furnizimin me energji. Një komandë e thjeshtë nga Moska, në tre minuta, do të kishte ndezur bombat në çdo cep të vendit ku ishte kolona.