Frutat janë thelbësore për të pasur një jetë të shëndetshme. Përfitimet e konsumimit të këtyre produkteve si pjesë e një diete ushqyese janë të mëdha, kujton Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO). Dhe mos harroni figurën kryesore: të paktën 400 gramë fruta dhe perime çdo ditë, ose pesë porcione nga 80 gramë secila.

Autoritetet shëndetësore rekomandojnë konsumimin e produkteve të freskëta ose të përpunuara minimalisht, duke përfshirë frutat dhe perimet, megjithëse ata pranojnë se format e përpunuara të frutave dhe perimeve janë të rëndësishme për jetesën dhe të ardhurat e fermerëve, tregtinë, sigurinë ushqimore dhe ushqimin.

Kjo vërehet edhe në edicionin e fundit të observatorit “ALDI Fresh Products’ në Spanjë, i cili arrin në përfundimin se produktet e freskëta janë bërë një nga ushqimet thelbësore për familjet spanjolle. Në veçanti, konsumatorët i kushtojnë vëmendje të veçantë statusit të frutave dhe perimeve brenda një stili jetese të ekuilibruar.

Observatori gjithashtu vë në dukje se shumica dërrmuese e konsumatorëve spanjollë (91%) konsiderojnë se produktet e freskëta (fruta, perime, vezë, bukë, karkaleca, mish dhe peshk) janë të rëndësishme në një ushqim të ekuilibruar.

Në fakt, tre nga katër spanjollë nuk përjashtojnë asnjë lloj produkti të freskët në dietën e tyre, megjithëse mishi është kategoria me më pak mbështetje. Nga ana tjetër, perimet janë produkti që shihet si thelbësor për ushqimin e mirë, të ndjekura nga opsionet e tjera si frutat, peshku, mishi i freskët dhe vezët.

Sipas raportit, spanjollët kanë fruta të preferuara: mollët, portokallet dhe bananet. Ata zgjedhin këto tri produkte si frutat më të shëndetshme për dietë, ndërsa pjeshkët, boronica dhe mango konsiderohen si më pak të shëndetshmet. Kivi, dardha, luleshtrydhet ose shalqiri gjithashtu konsiderohen të mira.

Kur pyesin për perceptimin e sasisë së sheqerit, konsumatorët spanjollë theksojnë bananen si produktin e freskët me praninë më të madhe të sheqerit, e ndjekur nga frutat e tjera si rrushi, pjepri apo portokalli. Observatori nuk e saktëson arsyen e kësaj zgjedhjeje, nëse është për shije apo ka të bëjë diçka me vetitë e tyre ushqyese.

Molla – E njohur gjerësisht si mbretëresha e frutave. Molla siguron karbohidrate kryesisht në formën e sheqernave si fruktoza, glukoza dhe saharoza. Përveç kësaj, sipas Fondacionit Spanjoll të Ushqyerjes (FEN), ajo përmban sasi të konsiderueshme fibrash, të tretshme dhe të patretshme, ku këto të fundit janë më të bollshme. Mollët ofrojnë sasi të konsiderueshme të flavonoideve të ndryshme si flavonolet, katekinat dhe prociadinat, përbërës me aktivitet të fuqishëm antioksidues.

Portokalli – I njohur për vitaminën C. Për të na dhënë një ide, FEN jep disa shifra: një portokall me madhësi mesatare siguron 82 miligramë vitaminë C, me 60 miligramë që është marrja e rekomanduar ditore për këtë lëndë ushqyese. Është gjithashtu një burim i folateve, të cilat kontribuojnë në formimin normal të qelizave të gjakut.

Banane – Të njohura për ngjyrën, formën dhe përmbajtjen e kaliumit, i cili kontribuon në funksionimin normal të muskujve. Banania vështirë se përmban proteina dhe lipide, edhe pse përmbajtja e saj në këto përbërës tejkalon atë të frutave të tjera. Së fundi, nutricionistët spanjollë theksojnë gjithashtu pasurinë e saj me karbohidrate.