Halitoza, e njohur më së shumti si era e keqe e gojës, mund të jetë një problem i madh, i cili mund të ndikojë seriozisht tek pacienti dhe konkretisht në vetëvlerësimin e tij. Era e keqe e gojës është një ndjesi shumë e padurueshme për një person dhe aq më tepër për të gjithë ata që e rrethojnë.

Megjithatë, sot ka ilaçe të afta për të hequr qafe erën e keqe të gojës dhe të shijoni pa pasur nevojë të mendoni vazhdimisht për të. Halitoza shkaktohet nga baktere të ndryshme që prodhojnë erë, të cilat rriten në gojë. Këto baktere prodhohen si rezultat i higjienës së keqe të dhëmbëve, si për shembull moslarja e dhëmbëve pas çdo vakti ose moslarja e rregullt e dhëmbëve me fill.

Këto baktere zakonisht ndodhin në copat e ushqimit të mbetura në gojë dhe midis dhëmbëve pas ngrënies. Në mënyrë të veçantë, përbërësit e squfurit të lëshuar nga këto baktere janë ato që shkaktojnë erën e keqe të gojës.

Përveç kësaj, ngrënia e disa ushqimeve gjithashtu mund të shkaktojë erë të keqe, veçanërisht hudhrat dhe qepët, të cilat, pasi përmbajnë vajra intensive që barten në mushkëri dhe më pas dalin përmes gojës, mund ta shkaktojnë atë.

Shkaktarë të tjerë të erës së keqe mund të jenë duhani, medikamentet dhe sëmundjet, si ato që lidhen me mishrat e dhëmbëve, gojën e thatë, kavitetet, sinozitin dhe hundën, të cilat mund të shkaktojnë një erë shumë të pakëndshme nga goja.

Për të shmangur erën e keqe të gojës është thelbësore të mbani dhe të ruani zakone të mira dentare, të tilla si larja e rregullt e dhëmbëve dhe pastrimi me fill. Në rastin e shpëlarjes së gojës, nenexhiku dhe çamçakëzi mund të ndihmojnë në freskimin e aromës së gojës, por nuk janë të mrekullueshme.

Ekspertët e “TeensHealth” e bëjnë të qartë se, kur shfaqet halitoza, është e rëndësishme të dimë se cilat janë mitet më të njohura në lidhje me kujdesin ndaj erës së keqe të gojës për të mos rënë në to.

Larësi i gojës largon erën e keqe të gojës
Ky është një nga mitet më të njohur, sepse e vërteta është se shpëlarësit e gojës mund të ndihmojnë në reduktimin e erës së keqe të gojës, por nuk e parandalojnë atë përgjithmonë. Ato  kanë përfitime vetëm për një periudhë të shkurtër kohore.

Nga Shoqata Dentare e Shteteve të Bashkuara (ADA) shpjegojnë se, nëse dëshironi të përdorni një shpëlarës goje për të parandaluar erën e keqe të gojës, duhet të kërkoni një që është antiseptik, domethënë një që vret mikrobet që shkaktojnë erën e keqe dhe redukton pllakëzat.

Larja e rregullt e dhëmbëve parandalon erën e keqe të gojës
Nuk është e vërtetë që larja e dhëmbëve shumë herë mund të parandalojë erën e keqe të gojës, sepse përveç larjes së tyre pas çdo vakti, duhet të keni parasysh edhe kohën që zgjat larja. Shumë njerëz i lajnë dhëmbët vetëm për 30 deri në 45 sekonda, gjë që nuk mjafton.

Për të pastruar të gjitha sipërfaqet e dhëmbëve në mënyrë efikase duhet t’i lani dhëmbët për të paktën 2 minuta dhe të paktën dy herë në ditë. Ju gjithashtu duhet të lani gjuhën dhe fillin për të hequr pllakëzat e dëmshme dhe grimcat e ushqimit që ngjiten midis dhëmbëve e mishrave të dhëmbëve.

Nëse merrni frymë në dorë, do të kuptoni nëse keni erë të keqe
Frymëmarrja në dorë nuk është një teknikë e mirë për të treguar nëse keni erë të keqe, sepse kur merrni frymë, nuk e përdorni fytin në të njëjtën mënyrë si kur flisni. Kur flasim, nxjerrim aromat nga pjesa e pasme e gojës, ku e ka origjinën era e keqe, diçka që nuk ndodh kur merrni frymë. Përveç kësaj, ekspertët theksojnë se njerëzit zakonisht mësohen me aromat e tyre, kështu që ata nuk do ta dallonin nëse kanë erë të keqe.