Kjo urë e pabesueshme shndërrohet në një tunel nënujor dhe lidh kryeqytetin e Danimarkës, Kopenhagen, me qytetin e Malmö, Suedi. Është Ura Øresund (Øresundsbron), e projektuar nga arkitekti danez George K.S. Rotne dhe inauguruar në vitin 2000.

Është ura më e gjatë me kabllo në Evropë, e përdorur për trafikun rrugor dhe hekurudhor, me një hapësirë ​​qendrore prej 490 metrash. Pjesa e jashtme e urës është e gjatë 8 kilometra. Në një pikë të caktuar, në mes të detit, kthehet në një ishull artificial dhe zhytet në thellësi të detit, duke u bërë një tunel 4 km i gjatë që kalon nën Kanalin e Flint.

Ura është ndërtuar në atë mënyrë që hekurudha të kalojë pikërisht nën rrugën e asfaltuar. Kjo urë është jashtëzakonisht interesante si nga pikëpamja arkitekturore ashtu edhe nga pikëpamja biologjike: Shoqata Botanike e Lundit ka identifikuar mbi 500 lloje bimësh në ishullin artificial, i cili është ndërtuar nga materiali i nxjerrë nga gërmimet për tunelin.

Ura u montua në tokë të thatë dhe më pas u zhyt në ujëra. Një element i vetëm tuneli është 176 metra i gjatë, 42 metra i gjerë dhe gati 9 metra i lartë dhe peshon afërsisht 57,000 tonë. Skajet e çdo elementi të përfunduar të tunelit u vulosën me pjesë të mëdha të çelikut dhe pjesa u tërhoq me tërheqje të mëdha në vendin e montimit. Një vepër e pamasë, e cila megjithatë ndryshoi fatin e dy vendeve.

Mijëra njerëz kalojnë ngushticën Öresund midis dy vendeve fqinje nordike çdo ditë për të shpenzuar më pak, për të punuar për një pagë më të mirë ose thjesht për turizmin. Është e ashtuquajtura zona Shengen, zona e lëvizjes së lirë të njerëzve në të gjithë Bashkimin Evropian. Me fjalë të tjera, shenjë dalluese par excellence e identitetit të komunitetit…

Gjyshja e Tomislav Vukovic kishte pesë kombësi gjatë jetës së saj pa u larguar kurrë nga vendi i saj. Gjërat e shekullit të njëzetë, shekulli i luftërave të mëdha. Tomislav, nipi, lindi 52 vjet më parë në bregun lindor të Adriatikut, në qytetin kroat të Rijekës.

Në moshën katër vjeçare shkoi me familjen në Suedi dhe qëndroi atje. Nuk i ndodhi si gjyshes, por në ato vite, sa herë donte të shkonte në vendlindje, duhej të kalonte kufi pas kufiri, gati për të treguar dokumentet.

“Sot mund të shkoj me makinë për në Kroaci pa treguar pasaportën time”, thotë ai me njëfarë krenarie në një kafene në qytetin e Malmö, në juglindje të vendit nordik. Është një Evropë tjetër. Sepse Tomislav e pi kafen në Suedi, por punon në Kopenhagen (Danimarkë). Në fakt, ai mund të kalojë urën Öresund që lidh të dy vendet, një mastodon prej 82,000 tonësh i përuruar në korrik 2000 falë kokëfortësisë së danezëve dhe suedezëve dhe pjesërisht edhe falë fondeve të Bashkimit Evropian!