Kur bëhet fjalë për ushqimin e duhur, nuk po i referohemi vetëm zgjedhjes së ushqimeve dhe pjatave për të sjellë në tryezë. Në fakt, përgatitja e tyre është gjithashtu thelbësore në mënyrë që për çdo ushqim të mund të rriten vetitë e dobishme specifike.

Dhe kjo është e vërtetë si për llojet e ndryshme të gatimit ashtu edhe në rastin e ushqimeve që duhen ngrënë të papërpunuara. Ky nuk është një ndryshim për t’u nënvlerësuar, në të vërtetë në shumë raste bëjmë gabime pa e kuptuar fare pasi ka disa përbërës që nuk duhen ngrënë kurrë të gjallë.

Në këtë drejtim, ekziston një listë e saktë që liston katërmbëdhjetë ushqimet që duhen gatuar gjithmonë, dhe ndër to disa janë (pothuajse) të padyshimta.

Rreziku, në fakt, është ai i ekspozimit më shumë ndaj problemeve shëndetësore. Ushqimi i parë që duhet gatuar rreptësisht janë patatet: të shijshme në furrë, në tigan ose të skuqura, por që nuk duhet shijuar kurrë të gjalla.

Për të gjithë fajin e solaninës, një alkaloid toksik që mund të shkaktojë marramendje, ethe dhe ngërçe. E njëjta gjë vlen edhe për patëllxhanët.

Më pas janë mishi i derrit, i pulës dhe i lepurit, i cili mund të përmbajë parazitë dhe të jetë mjet për bakteret në bazën e infeksioneve edhe shumë të rënda të zorrëve.

Prandaj, lista përfshin erëzat – që duhen gatuar së bashku me përbërësit e tjerë -, bajamet e hidhura – ndryshe nga ato të ëmbla, ato përmbajnë cianid hidrogjeni.

Ullinjtë duhet të hahen edhe të gatuar: mos e zgjidhni kurrë nga një degë dhe mos i hani të freskët pasi oleuropeina është e keqe për trupin.

Më pas vazhdohet me miell, fasule të kuqe, kërpudha të egra, salsiçe dhe qumësht të freskët mjeljeje, që mund të jetë bartës i Escherichia Coli.