Shpesh flasim për ushqimin e duhur dhe se si ushqimi i shëndetshëm, së bashku me aktivitetin fizik të vazhdueshëm dhe të moderuar, është i çmuar për mirëqenien e trupit tonë. Sigurisht, vëmendja jonë shkon mbi të gjitha tek lloji i ushqimit që sjellim në tavolinë dhe tek mënyra se si gatuajmë vetë pjatat e ndryshme.

Kështu, ne shmangim disa përbërës që janë shumë të yndyrshëm ose receta super kalorike që do të ndikonin negativisht jo vetëm në linjën tonë, por edhe në shëndetin tonë të përgjithshëm.

Një aspekt ndaj të cilit, ndoshta, jemi më pak të vëmendshëm është përkundrazi lloji i përpunimit të nevojshëm për t’i dhënë jetë disa prej ushqimeve që gjejmë në supermarket.

A jemi vërtet të sigurt se po bëjmë zgjedhjet e duhura? Në fakt, ka shumë të ngjarë që nëse do të dinim se si gatuheshin disa produkte, nuk do t’i hanim më kurrë dhe disa janë vërtet përtej dyshimit. Le të shohim se cilat janë më të njohurat në vendin tonë.

Le të fillojmë me ushqimin e shpejtë, i cili mund të jetë ‘i shpejtë’, por fsheh një mori arsyesh për ta shmangur fare. Përtej përgatitjes së linjës së montimit që ju vjen në mendje kur mendoni për këtë lloj pjate, situata sigurisht nuk është qetësuese.

Duke u nisur nga mishi i përdorur për mbushjen e sanduiçeve, shpesh me cilësi të dobët, nëse jo shumë të dobët. Në rastin e pikave të nxehta, atëherë, këto janë përzierje përgjithësisht të bëra nga mbetje dhe copëza nga copat më të mëdha të kafshëve të ndryshme (lopë, derra, pula).

Sa më i lirë të jetë hot-dogu, aq më shumë ka gjasa që ai të përmbajë mish të ndarë mekanikisht, pra t’i nënshtrohet një procesi në të cilin përftohet një pure nga ajo që ka mbetur nga therja, duke përfshirë lëkurën, yndyrën dhe grilën.

E njëjta bukë, e përdorur si për hamburgerët, ashtu edhe për hot dogët, shpesh përmban aditivë dhe konservues shumë të pashëndetshëm. Po vaji? Ndonjëherë ajo riciklohet për ditë të tëra para se të zëvendësohet dhe të njëjtat patate të skuqura që duam aq shumë mund të vijnë nga patatet e ruajtura keq, si dhe të gatuhen në vajra të ricikluar vazhdimisht.

Nuk shkon më mirë me copat e pulës, të cilat, ndryshe nga sa sugjeron emri, nuk përbëhen tërësisht nga mishi i pulës, por nga një përzierje që përmban edhe pulë. Në pjesën më të madhe, në fakt, ato janë një brumë i bërë nga yndyra, nerva, sheqerna dhe kripë.

Duke lënë pas ushqimet e shpejta, gjejmë një sërë produktesh të tjera ushqimore, të cilat duke ditur se si përpunohen, do të linin këdo pa frymë (dhe të uritur).

Ky është rasti i lazanjave të ngrira: mishi i grirë me të cilin ato prodhohen, në fakt, vjen nga fermat që janë përgjegjëse për emetimet e konsiderueshme të metanit në shkallë globale me një prodhim të dioksidit të karbonit të barabartë me rreth 27 kg për çdo kilogram mish. burimi: mashed.com).

Edhe në këtë rast, pra, bëhet fjalë për përpunimin e mbetjeve të cilat gatuhen për të eliminuar yndyrën e tepërt dhe, ndonjëherë, trajtohen edhe më tej për të eliminuar çdo bakter.

Por edhe një ushqim në dukje i thjeshtë si luleshtrydhet fsheh një proces që, në bujqësinë intensive, përfshin përdorimin e pesticideve.

Siç, për fat të keq, zbulon gjithashtu Dity Dozen vjetore e Grupit të Punës për Mjedisin (EWG), ky frut i shijshëm mbetet më i kontaminuari. Prandaj, është më mirë të drejtoheni në produkte organike, nëse është e mundur në km 0.