Nëse mësoni të njihni menjëherë ushqimet që janë të prishura, të mykura ose potencialisht të rrezikshme, do të jeni në gjendje të shmangni rrezikun e kontaktit me bakteret dhe organizmat që mund të shkaktojnë viruse dhe probleme për shëndetin tuaj dhe të atyre përreth jush.

Për të shmangur konsumimin e ushqimeve të kontaminuara, mjafton të ndiqni disa rregulla të thjeshta, të cilat do të na bëjnë të ndihemi të qetë, kështu që do të dimë se në tryezë po hedhim vetëm ushqim të shëndetshëm, të freskët dhe me vlera ushqyese.

Myqet lejohen vetëm në disa lloje djathi, përndryshe do të thotë se kemi të bëjmë me një ushqim të prishur.

Peshku i papërpunuar dhe mishi i papërpunuar mund të hahen vetëm nëse janë të marinuar në mënyrë perfekte, ose nëse i janë nënshtruar një procesi në një ftohës profesional, përndryshe rreziku për t’u prekur nga infeksione ose viruse pak a shumë serioze është afër.

Por çfarë të bëni, në përgjithësi, kur keni frikë se mos përballeni me ushqime të kontaminuara? Nëse i vë në veprim këto 5 truke të pagabueshme, gjithmonë do të blini, do të gatuani dhe do të hani lehtë. Këto disa sekrete të thjeshta praktike do t’ju pengojnë të hani ushqime të rrezikshme.

5 truke të pagabueshme për të sjellë ushqim të sigurt në tryezë

– Mos konsumoni peshk dhe mish të papërpunuar nëse nuk janë ftohur në mënyrë skrupuloze fillimisht, mbani mend se mishi duhet të gatuhet domosdoshmërisht në temperatura mbi 70°C për të zbërthyer ngarkesën bakteriale.

– Kontrolloni nëse ushqimi ka njolla të bardha ose myk dhe nëse paketimi është i mbyllur hermetikisht, i mbyllur mirë. Nëse, për shembull, kavanoza e një kosi prishet pa dashje, hyn ajri i cili në kontakt me produktin, edhe nëse nuk i ka skaduar ende, krijon formimin e mykut, veçanërisht nëse ka pësuar goditje termike duke kaluar nga banaku në frigorifer i supermarketi te çanta e blerjeve, te frigoriferi i shtëpisë tuaj.

– Kushtojini vëmendje temperaturës që ndikon në rritjen e mikrobeve dhe mbani mend se ushqimet e gatuara nuk duhet të qëndrojnë kurrë në temperaturën e dhomës për më shumë se dy orë dhe se ato duhet të mbahen gjithmonë në frigorifer në maksimum 5°C.

– Ndani të gjitha ushqimet e papërpunuara nga ushqimet e gatuara për të shmangur kontaminimin për shkak të transferimit të mundshëm të patogjenëve.

– Së fundi, mos e merrni kurrë si të mirëqenë këshillën klasike për të larë mirë duart dhe për t’i dezinfektuar gjithmonë ato, përpara se të gatuani, hani dhe prekni ushqimet, të gjalla dhe të gatuara.