Lloji më i zakonshëm i goditjes në tru është një goditje ishemike, e cila ndodh kur një mpiksje gjaku bllokon rrjedhën e gjakut dhe oksigjenit në tru. Mpiksja e gjakut zakonisht formohet në zonat ku arteriet janë ngushtuar ose bllokuar me kalimin e kohës nga depozitat yndyrore.

Edhe pse arteriet mund të ngushtohen me kalimin e moshës, ka një sërë faktorësh që mund ta përshpejtojnë atë. Këtu përfshihen: pirja e duhanit, hipertensioni, obeziteti, kolesteroli i lartë, diabeti, konsumimi i alkoolit.

Por një numër studimesh, të përpiluara nga California Walnut Commission, kanë treguar se ngrënia e arrave në fakt mund të zvogëlojë rrezikun e goditjes në tru, si dhe disa nga kushtet që shkaktojnë goditje si diabeti, presioni i lartë i gjakut dhe kolesteroli.

Acidi alfa-linolenik (ALA), një lloj acidi yndyror omega-3, “është zbuluar se ka një rol të dobishëm në parandalimin e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes”.

“Arrat janë fruta e vetme që përmban një sasi të konsiderueshme të omega-3 ALA – 2,7 gram për 30 g. Çdo grusht (rreth 30 gram) arra përmban gjithashtu 1,4 g fibra dhe 4,4 g proteina”.

Një studim, i botuar në New England Journal of Medicine në 2018, zbuloi se një dietë mesdhetare që përfshin arra, kryesisht arra, lidhej me një rrezik 46% më të ulët të goditjes në tru sesa një dietë me pak yndyrë.

Për studimin, 7,447 pjesëmarrës me rrezik të lartë kardiovaskular, por pa sëmundje kardiovaskulare në kohën e regjistrimit, u caktuan në një nga tre dietat:

një dietë mesdhetare e plotësuar me vaj ulliri ekstra të virgjër, një dietë mesdhetare e plotësuar me arra të përziera ose një dietë kontrolli (rekomandohet për të reduktuar yndyrën në dietë).

Pjesëmarrësit morën sesione edukative tremujore dhe, në varësi të detyrës në grup, furnizim falas me vaj ulliri ekstra të virgjër, arra të përziera ose dhurata të vogla jo ushqimore.

Ndërsa një raport i vitit 2020, i botuar nga Gazeta e Shoqatës Amerikane e Zemrës, lidhi ngrënien e vetëm gjysmë porcioni arra në ditë me një rrezik të reduktuar të sëmundjeve kardiovaskulare.

Krahasuar me ata që nuk konsumonin arra, pjesëmarrësit e studimit që hanin vetëm gjysmë porcioni në ditë arra kishin një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare, sëmundjeve koronare të zemrës dhe goditjes në tru.

Dhe një studim i botuar në revistën Circulation zbuloi një lidhje midis konsumit të rregullt ditor të arrave dhe niveleve më të ulëta të kolesterolit në mesin e 708 të moshuarve të shëndetshëm që përfshinin arrat si pjesë të dietës së tyre për katër vjet.

NHS rekomandon një dietë me pak yndyrë dhe me fibra të lartë që përfshin shumë fruta dhe perime të freskëta dhe drithëra të plota për të zvogëluar rrezikun e goditjes në tru.