Asnjëherë si këtë vit temperaturat rekord nuk kanë bërë të qartë se sa Toka jonë dhe ekosistemet e saj janë në rrezik dhe po na dërgojnë sinjale shumë të qarta alarmi.

Thatësira, zjarret, shkrirja e akullit: sikur të mos na mjaftonte kjo, tani janë edhe objektet e krijuara nga njeriu që tërheqin vëmendjen tonë. Si ura në Quanzhou, Kinë.

Nga bregu qendror-jugor i Kinës vjen një video shumë shqetësuese: jemi në rajonin Fujan, përballë ishullit që qeveria kineze e quan Tajvan.

Në veçanti në qytetin gjigant të Quanzhou, me shtatë milionë banorët e tij dhe temperaturat e tij vazhdimisht mbi 40 °, këto ditë.

Jemi në periferi të qytetit, ku nga i nxehti i madh u ngrit një urë, u plas dhe më pas u thye, pa u shembur. Videoja është postuar në rrjetet sociale kineze dhe pamjet shqetësuese kanë bërë xhiron e botës shumë shpejt.

Por ajo e urës Quanzhou është vetëm e fundit nga këmbanat e alarmit që kanë kaluar pa u vënë re për një kohë të gjatë. Megjithatë, kjo verë po na dërgon sinjale që nuk mund t’i injorojmë.

Rekordet për temperaturat më të larta janë thyer kudo: për herë të parë, termometrat në Mbretërinë e Bashkuar kanë kaluar kufirin historik 40 °, në një vend që nuk është i përgatitur për këtë vapë.