Qyteti i Vatikanit, me një popullsi prej vetëm 842 banorësh, ka konsumin më të lartë të verës për frymë në botë. Të dhënat u publikuan nga Instituti i Verës në Kaliforni, një organizatë amerikane që ndjek këto tendenca. Shifrat tregojnë se banorët e Vatikanit konsumojnë mesatarisht 74 litra verë për frymë, ekuivalente me rreth 105 shishe gjatë një viti.

Bëhet fjalë për dyfishin e sasisë së konsumuar nga një person mesatar në Francë ose Itali në tërësi, dhe trefishin e sasisë së konsumuar në Britnainë e Madhe. Nuk mund të mohohet se Vatikani ka një popullsi demografike të pazakontë – dhe mjaft uniforme.

Nëse po imagjinoni se rritja e konsumit të verës është e lidhur me festimet fetare, e keni shumë gabim. Instituti i Verës në Kaliforni tha se sasia tashmë është përjashtuar nga numërimi.

Arsyeja më logjike e konsumit të lartë të verës në Vatikan është ndoshta demografike. National Catholic Reporter tha se popullsia përbëhet kryesisht nga prelatët e lartë dhe murgeshat, shumë prej të cilëve jetojnë në komunitete dhe darkojnë në sallat e rrëmujës ku vera rrjedh falas, fjalë për fjalë.

Vera është një nga dhuratat më të zakonshme për Papën. Ka disa vreshta që shtypin etiketa të veçanta dhe dërgojnë arka të vjelave të ndryshme në Vatikan për të pretenduar se Papa ka shijuar verën e tyre, të cilën e ndan rregullisht me banorët e qytetit të Vatikanit.