Për të katërtën ditë radhazi, turma njerëzish dolën në rrugët e Birmanisë për të protestuar ndaj grushtit të shtetit një javë më parë, duke sfiduar një ndalim të ri të ushtrisë për të demonstruar në Yangon, Mandalay dhe kryeqytetin e Naypyidaë.

Forcat e sigurimit qëlluan me plumba gome dhe gaz lotsjellës kundër protestuesve anti-grusht shteti. Dëshmitarët thanë për AFP, duke shtuar se panë disa njerëz të plagosur.

Nuk është e qartë se sa njerëz u shpëtuan, gjithashtu sepse, sipas të njëjtit burim, të paktën një spital në Naypyidaë, kryeqyteti, nuk do të lejonte anëtarët e familjes të shihnin të afërmit e tyre. Në Mandalay, qyteti i dytë më i madh në vend, policia hapi gaz lotsjellës për të shpërndarë demonstruesit.

Organizata e Kombeve të Bashkuara dënoi përdorimin e forcës kundër protestuesve në Birmani në një deklaratë.

Këshilli i KB për të Drejtat e Njeriut do të mbajë një sesion të jashtëzakonshëm në 12 Shkurt mbi “implikimet e të drejtave të njeriut të krizës në Mianmar”. Kërkesa për një takim urgjent u bë dje nga Bashkimi Evropian dhe Britania e Madhe. Vetëm dy ditë më parë, Raportuesi Special i KB për situatën e të drejtave të njeriut në Mianmar, Tom Andreës, i kërkoi Këshillit të zhvillonte një seancë speciale “të menjëhershme” mbi “përkeqësimin e krizës” në Mianmar.