Të shohësh të gjelbër në plazh zakonisht ndodh per shkak te palmave qe jane rrezuar ose te algave të detit që dalin në breg. Por ka saktësisht katër plazhe në të gjithë botën me brigje të mrekullueshme me rërë të gjelbër!

Të ndodhura në destinacione të ndryshme si Norvegjia dhe Guami, kokrrat e rërës natyrale të gjelbër përmbajnë grimca kristalore të quajtura olivine – një silikat i rëndë jeshil që nuk mund të depërtoje lehtë në det. Dhe rezultati janë plazhet e liqenit dhe oqeanit me një nuancë të gjelbër.

Plazhet me rërë të bardhë janë të lehta për t’u gjetur, por këto katër plazhe me rërë të gjelbër të largët ofrojnë një lloj eksperience shumë të ndryshme plazhi! Jo shumë larg nga South Point (pika më jugore në Shtetet e Bashkuara) në ishullin e madh të Hawaiit është plazhi Papakolea.

Ky plazh i gjelbër ndodhet në grykën e një gjiri mbi një unazë shtufi (vendi i një shpërthimi vullkanik) që u formua rreth 49,000 vjet më parë. Plazhi Papakolea mund të arrihet vetëm me një shëtitje të fuqishme tatëpjetë. Dhe pas mbërritjes, udhëtarët do të gjejnë kokrra rëre që janë pothuajse olivine të pastër, me nuanca të gjelbër në të gjithë spektrin e ngjyrave. Olivina erdhi nga rrjedhat e llavës së lashtë nga Puu Mahana.

Olivine është gjithashtu përgjegjës për rërën e gjelbër që gjendet në plazhin Talofofo në ishullin e Paqësorit të Guam. Vizitorët kanë vërejtur se rëra e gjelbër e plazhit vërehet vetëm gjatë kushteve ideale të diellit dhe motit, dhe shpesh rëra e gjelbër grumbullohet në depozita në rërë më të errët dhe më baltë.

Plazhi Talofofo konsiderohet gjithashtu si një nga pikat më të mira të sërfit në Guam, dhe shkëmbinjtë gëlqerorë përreth e bëjnë atë gjithashtu mjaft piktoresk! Ishujt Galapagos janë gjithashtu një nga destinacionet më të izoluara dhe unike në botë.

Të formuar nga vullkanet, ishujt strehojnë një numër speciesh endemike që nuk gjenden askund tjetër në Tokë. Dhe në ishullin Floreana në Punta Cormorant është një plazh me gjelbërim rrezatues. Kristalet e olivinës nga vendet e afërta vullkanike janë zhvendosur në buzë të plazhit me kalimin e viteve dhe zona është po aq e popullarizuar me breshkat e detit dhe turistët.

Vendi i rërës më të gjelbër të Evropës mund të jetë një vend i thjeshtë për një plazh – veçanërisht në veriun e ftohtë të Norvegjisë. Por brigjet e liqenit Hornindalsvatnet janë një nga të vetmet vende në Tokë ku mund të gjenden rëra natyrale të gjelbërta. I formuar nga lëvizjet akullnajore mijëra vjet më parë, ky liqen fjord është i mbushur me depozita minerale të gjelbra të lëna pas. Dhe në një udhëtim këtu, nuk kërkohet krem kundër diellit!