Në kohët kur fjala ‘bërthamore’ vazhdon të qarkullojë me frikë, përshkallëzimi i konfliktit të shkaktuar nga Rusia në territorin ukrainas mund të ushqejë vetëm frikën e popullsisë globale.

Kështu, ndërsa Putini do të ishte gati të dorëzonte grupin e parë të raketave të frikshme Poseidon në flotën e tij të nëndetëseve (ne flasim për to në këtë artikull), në pjesën tjetër të botës, ekspertët po përpiqen të përmirësojnë sistemet e mbrojtjes në ngjarjen fatkeqe që aq me keq.

Në veçanti, studiuesit përdorën modele kompjuterike për të simuluar efektet që do të kishte një shpërthim bërthamor në hapësirat urbane dhe për të kuptuar përhapjen e tij në ndërtesa.

Qëllimi, siç raportohet nga mediat e huaja, është të identifikoni vendin më të mirë për të gjetur strehim brenda shtëpisë tuaj për t’i mbijetuar sulmeve.

Një angazhim, ai i studiuesve, të cilin raketat e reja ruse e kanë bërë urgjente për të mbrojtur popullsinë e zonave bregdetare nga ‘cunamet radioaktivë’ të mundshëm. Nga Universiteti i Nikosias, në Qipro, vijnë rezultatet më të fundit për këtë çështje, të publikuara në revistën e specializuar ‘Physics of Fluids’.

Sipas artikullit të titulluar ‘Ndikimi i shpërthimit bërthamor tek njerëzit në ambiente të mbyllura’, zonat përreth ndikimit ndahen në tre kategori sipas llojit të dëmtimit që mund të pësojnë (nivel i rëndë, i moderuar dhe i butë).

Vëmendja u përqendrua në zonat e moderuara, të karakterizuara nga qëndrueshmëria e rrezatimit në kohë. Këtu, rreziku më i madh për mbijetesën e njeriut është për shkak të përhapjes së shpejtë të valëve për shkak të erërave që depërtojnë në hapje, si ato të dyerve dhe dritareve.

 

ga ana tjetër, valët goditëse do të shmangeshin nga qoshet, muret e brendshme dhe pengesat e ndryshme të kaluara. Prandaj, zgjidhja më e mirë është të largoheni menjëherë nga dritarja për të arritur në vendin më të brendshëm të ndërtesës, ndoshta një dhomë që nuk ka hapje nga jashtë ose të pozicionoheni në qoshet e korridoreve.