Një dhelpër që qëndron në brigjet e një pellgu shikon peshkun që tundet në ujë. Pasi studioi situatën, me një goditje të shpejtë kap një mes dhëmbëve. Një gjest i përsëritur me sukses: brenda nja dy orësh arrin të “peshkojë” deri në 10.

Sjellje e jashtëzakonshme, e përjetësuar për herë të parë në këtë video, e xhiruar në vitin 2016 në rajonin spanjoll të Extremadura nga studiues të Universitetit të Malaga Jorge Tobajas dhe Francisco Díaz-Ruiz.

Ngjarja u përshkrua në një studim të botuar në revistën shkencore Ecology dhe do të përfaqësonte rastin e parë të dokumentuar të dhelprës së kuqe (Vulpes vulpes) në gjendje të gjuante peshk për t’u ushqyer.

Në të kaluarën, mbetjet e peshkut janë gjetur në jashtëqitjet e dhelprave, por shkencëtarët nuk ishin të sigurt nëse kafshët kishin kapur peshq të gjallë apo thjesht hëngrën ekzemplarë të gjetur tashmë të ngordhur.

Në imazhe, në vend që ta përpijë menjëherë, dhelpra fsheh plaçkën në rërë dhe gjithashtu e ndan atë me një femër, ndoshta partnerin e saj.

Në familjen e qenit kjo sjellje njihej vetëm midis ujqërve që jetonin në brigjet e Paqësorit të Amerikës së Veriut dhe në Minesota.

Fakti që është i pranishëm në dy lloje kaninesh që jetojnë në kontinente të ndryshme hap mundësinë që të jetë një sjellje më e zakonshme sesa mendohej më parë.