Me sa duket ka një virus të ri në qytet, dhe është një virus vrasës. Metapneumovirusi i njeriut (HMPV) është një virus që mund të mos jetë në radarët e të gjithëve. Ka të njëjtat simptoma si Covid-i dhe gripi – që shkakton kollë, rrjedhje hundësh ose kongjestion nazal – dhe është në rritje.

Studimet kanë treguar se gjatë katër viteve të fundit, HMPV ishte po aq i zakonshëm sa virusi sincicial i frymëmarrjes (RSV) dhe gripi tek pensionistët e shtruar në spital. HMPV mund të shkaktojë pneumoni fatale dhe ka qenë shkaku i dytë më i zakonshëm i infeksioneve të frymëmarrjes tek fëmijët pas RSV për 25 vitet e fundit.

Dr. John Williams, një pediatër në Universitetin e Pittsburgh, Pensilvani, ka frikë se njerëzit nuk janë në dijeni të këtij virusi vdekjeprurës. Ai tha:

“Është virusi më i madh për të cilin nuk keni dëgjuar kurrë. Këto janë tre viruset kryesore. Këta janë tre të mëdhenjtë tek fëmijët dhe të rriturit, me shumë gjasa të dërgojnë njerëzit në spitale dhe të shkaktojnë sëmundje të rënda, me shumë gjasa të përhapen në shtëpitë e pleqve dhe të bëjnë të moshuarit janë vërtet të sëmurë dhe madje i vrasin.”

Është shqetësuese, shumica e njerëzve që marrin HMPV nuk e kanë idenë pasi testimi jashtë spitaleve është i rrallë.

Simptomat e virusit përfshijnë rrufë, dhimbje të fytit, kollë dhe frymëmarrje. Më rëndë, mund të shkaktojë fishkëllimë, vështirësi në frymëmarrje, ngjirurit e zërit, kollë, pneumoni; dhe përkeqësimi i astmës është raportuar gjithashtu tek të rriturit.

Shumica e njerëzve shërohen brenda rreth 7-10 ditësh. Megjithatë, njerëzit me sistem imunitar të dobësuar, astmë ose probleme me frymëmarrjen mund të zhvillojnë sëmundje serioze, si bronkit ose pneumoni.