Thatësira është një problem që prek pjesën më të madhe të botës, e nxitur nga ndryshimet klimatike. Mungesa e reshjeve, me rezervuarët që lëvizin rreth majave të kapacitetit minimal, përfaqëson një problem të madh për botën tonë. Por, me këtë rast, ka sjellë mundësinë për të zbuluar mbetjet e një qyteti nga epoka e Perandorisë Mittani, rreth 3400 vite të shkuara, i vendosur në lumin Tigër.

Një vendbanim që doli nga rezervuari në Mosul, Irak, në fillim të këtij viti, kur një thatësirë e madhe bëri që niveli i ujit në vend të bjerë ndjeshëm. Më pas, ujërat u tërhoqën dhe u zbulua prania e asaj që mund të ishte Zakhiku i lashtë, një qytet i madh me ndërtesa imponuese dhe që besohet të ketë qenë një qendër e shquar e Perandorisë Mittani, afërsisht midis viteve 1550 dhe 1350 para Krishtit. “Qyteti i përhapur me një pallat dhe disa ndërtesa të mëdha mund të jetë Zakhiku i lashtë”, – vëren një deklaratë nga Universiteti i Tübingen.

Vendi në Lindjen e Mesme është një nga ata që po vuan më së shumti nga ndryshimet klimatike, sidomos muajt e fundit, ku në jug është shënuar thatësirë ekstreme. Kjo motivoi nxjerrjen e ujit nga rezervuari, në mënyrë që të mbjellat të mos thaheshin. Dhe, bashkë me të, u gjetën mbetjet e qytetit të epokës së bronzit, i zhytur nën ujë për dekada dhe për të cilin nuk kishte pasur hetime të mëparshme arkeologjike.

E vendosur në Kemune, në rajonin Kurdistan të Irakut, situata i detyroi arkeologët të punonin nën presion për të gërmuar dhe dokumentuar sa më shumë nga ky qytet i rëndësishëm, përpara se të zhytej sërish nën ujin e rezervuarit. Presidenti i Organizatës së Arkeologjisë së Kurdistanit, Ahmed Qasim dhe arkeologët gjermanë Ivana Puljiz dhe Peter Pfälzner morën vendimin për të kryer gërmime shpëtimi, të cilat u kryen në muajt e parë të këtij viti.

Gërmimet nuk vonuan shumë për të filluar, pasi nuk ishte e qartë se kur niveli i ujit të rezervuarit mund të ngrihej sërish. Në një kohë të shkurtër, studiuesit hartuan pjesën më të madhe të qytetit, duke gjetur një pallat (të dokumentuar më parë më 2018), një fortifikim masiv me mure dhe kulla, një ndërtesë monumentale magazinimi dhe një kompleks industrial. “Ndërtesa e madhe është e një rëndësie të veçantë, sepse në të duhet të jenë ruajtur sasi të mëdha mallrash, ndoshta të sjella nga i gjithë rajoni”, – thotë Ivana Puljiz.

Arkeologët u habitën nga gjendja e mirë e ruajtjes së mureve, në disa zona të larta disa metra. Mosbesimi vjen nga fakti se ato ishin bërë me tulla balte të thara në diell dhe kanë mbetur nën ujë për më shumë se 40 vite (që kur u ndërtua rezervuari). Konservimi i mirë është për faktin se qyteti u shkatërrua rreth vitit 1350 para Krishtit. nga një tërmet, i cili shkaktoi shembjen e mureve dhe groposi një pjesë të ndërtesave.