Zbulime të reja befasuese në Selinunte, në provincën e Trapanit, në Siçili: fushata e fundit e gërmimeve e udhëhequr nga Clemente Marconi në parkun arkeologjik sicilian, në të cilën kanë bashkëpunuar Instituti i Arteve të Bukura të Universitetit të Nju Jorkut dhe Universiteti i Milanos me ekipin e Instituti Arkeologjik Gjerman çoi në zbulimin e një sirene fildishi dhe një skeptër misterioz.

Drejtori i gërmimeve Clemente Marconi komentoi rezultatet për agjencinë ‘ANSA’, e cila publikoi një pamje paraprake të detajeve të zbulimit të ri të bërë në Selinunte: “Këto rezultate janë të një rëndësie të madhe për njohjen e Selinuntit në epokën arkaike klasike. Rezultatet  shkuan shumë përtej pritshmërive”.

Detajet e zbulimeve të reja në Selinunt

Zbulimet e fundit të papritura ndriçojnë një dritë të re në historinë e lashtë të Selinuntës, ashtu si në parkun sicilian (më i madhi në Evropë me 270 hektarët e tij të natyrës dhe rrënojat madhështore në det) një ndërhyrje në vegjetacionin sapo ka bërë që kufijtë të rikthehen, përmasat e saj të mëdha dhe forma që të kujton një trapezoid me një monument të vetëm në qendër, një varr (ndoshta ai i themeluesit).

Ideja fillestare ishte të përpiqeshim të përcaktonim periudhën e ndërtimit të dy prej tempujve më të fundit të akropolit, të quajtur A dhe O dhe të konsideruar prej kohësh binjakë. Në vend të kësaj, gërmimet kanë treguar se A është ndërtuar para O dhe se ndërtimi i O ka shumë të ngjarë të jetë ndërprerë për shkak të një rrëshqitjeje dheu.

Zbulimi më i rëndësishëm, megjithatë, ka të bëjë me pjesën e ujit nën themelet e tempullit A, një detaj që do të konfirmonte hipotezën se kolonistët e parë grekë u vendosën në këtë pjesë jugore të Akropolit. Në thelb, aty do të kishte lindur Selinusi i lashtë.

Rreth tempullit R, megjithatë, arkeologët kanë identifikuar muret e një rrethimi ritual që daton në vitin 610 pes. Brenda tempullit R, u gjet pjesa e munguar e një matrice guri (e para u gjet 10 vjet më parë në një pikë aty pranë) e shërbyer për shkrirjen e një objekti prej bronzi (duket si skeptër) i konsideruar shumë i çmuar, aq sa nuk duhej të përsëritej (menjëherë pas shkrirjes matricat do të ishin varrosur në dy vende të ndryshme).

Zbulimet nuk ndalen me kaq: dy objekte të tjera, në ditët në vijim, do të ekspozohen në antikuariumin e parkut. Është një amuletë në formën e një skifteri, një imazh i perëndisë së qiellit Horus i bërë në ngjyrë blu egjiptiane, nga Egjipti në fund të shekullit të shtatë dhe një statujë në miniaturë që përshkruan një sirenë fildishi, e gjetur në fragmente në 2017 dhe e rindërtuar muajt e fundit në laborator.

Sipas Clemente Marconit, kjo mrekulli e vogël, pothuajse me siguri e importuar nga Greqia, “tregon për pasurinë e arritur nga qyteti në shekullin e gjashtë para Krishtit”.

Vetëm dy shekuj më vonë, qyteti i Selinuntes do të sulmohej nga ushtarët e Hanibalit. Megjithatë, tani ky cep i Siçilisë është rikthyer të shkëlqejë dhe të mahnitë me zbulimet e reja.